gi režim

34 godine kasnije, i dalje je – zgodna žena: Iznenađujuća dijeta Džulije Roberts zahvaljujući kojoj uvek izgleda isto

0

Kako se hrani čuvena glumica i oskarovka Džulija Roberts, pa već decenijama čuva vitak stas i spremna je za sve izazove koje nosi njen posao? Verovali ili ne, nije u pitanju strog režim, već jednostavan princip kog svi mogu da se pridržavaju.

Džulija Roberts na Kanskom festivalu
Džulija Roberts na Kanskom festivalufoto: Andrea Raffin / Alamy / Alamy / Profimedia

Holivudska glumica Džulija Roberts doživela je svetsku slavu glavnom ulogom u "Zgodnoj ženi" (1990), a u narednim decenijama ostavila dubok trag brojnim uspešnim ostvarenjima.


Svakako je kruna njene karijere "Erin Brokovič" (2000), film za koji je dobila Oskara za najbolju glumicu, a pored velikog talenta, harizme i beskrajne lepote, uvek se izdvajala i vitkim stasom koji se nije mnogo menjao tokom višedecenijske karijere Džulije Roberts.


I danas, troje dece i 34 godine posle "Zgodne žene", ona ima figuru sličnu njenoj junakinji Vivijen Vord, ali to joj nije palo s neba. Glumica i te kako vodi računa o svom načinu ishrane, a glavni princip kojim se vodi je – glikemijski indeks (GI) namirnica, piše Gastrolab.

 

Džulija Roberts nedavno se vratila među plavuše
Džulija Roberts nedavno se vratila među plavušefoto: INSTAGRAM/HIGHBROWHIPPIE

Zbog toga je njen način ishrane nazvan GI dijeta, a podrazumeva konzumiranje namirnica niskog glikemijskog indeksa, odnosno izbegavanje onih s visokim GI.

Pravila niskoglikemijske dijete


Ishrana na bazi namirnica s niskim glikemijskim indeksom može vam pomoći da kontrolišete skokove šećera u krvi nakon obroka i nivoa insulina, tako što ćete ih minimizovati.

 

To je posebno značajno za ljude koji žive s dijabetesom tipa 2 ili imaju rizik da da ga razviju, a ova dijeta je povezana i s nižim rizikom od srčanih bolesti i drugih zdravstvenih problema.

 

1 / 7 Foto: : OConnor-Arroyo / AFF-USA.com / MEGA / The Mega Agency / Profimedia


Medicinska škola Univerziteta Harvard izdvojila je osam glavnih principa ovakve ishrane.

  1. Jedite mnogo povrća bez skroba, mahunarke, kao i voće poput jabuka, krušaka, bresaka i bobičastog voća.
  2. Jedite žitarice u što manje obrađenom obliku, poput hleba od punog zrna, smeđeg pirinča itd.
  3. Ograničite unos belog krompira i proizvoda od rafinisanih žitarica, kao što su beli hleb i bela testenina.
  4. Ograničite koncentrovani šećer, što uključuje visokokaloričnu hranu s niskim glikemijskim indekstom.
  5. Birajte hranu sa zdravim mastima, kao što su maslinovo ulje, orašasti plodovi, avokado... ali se držite umerenih količina.
  6. Ograničite unos zasićenih masti iz mlečnih i drugih životinjskih namirnica. Potpuno eliminišite delimično hidrogenizovane masti (trans masti), koje se nalaze u brzoj hrani i mnogim prerađevinama.
  7. Imajte tri obroka i jednu ili dve užine svakog dana i ne preskačite doručak.
  8. Jedite polako i prestanite kad osetite da ste siti.

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Lampaš: Dijeta asocira ljude na izgladnjivanje

 

makonda-tracker