gurmanluk

Recept za tradicionalni francuski KIŠ LOREN! Zasitno jelo sa slaninom i kačkavaljem ješćete za doručak, ručak i večeru

Gurmansko i izdašno jelo francuske kuhinje osvojiće vas na prvi zalogaj, sigurni smo.

Najbolji recept za kiš Loren, jelo francuske kuhinjefoto: Shutterstock/SGM

Kiš Loren dobio je naziv po regionu Francuske u kojem je nastao i predstavlja zasitno jelo, koje možete jesti za doručak, ručak ili večeru bez griže savesti.

 

Kombinacija kačkavalja, slanine i testa zajedno sa omiljenom sezonskom salatom može da posluži kao izdašan doručak, ručak ili večera koja će okupiti celu porodicu za stolom.

Sastojci:

 

  • 200 gr brašna
  • 100 grama margarina
  • 1 jaje
  • prstohvat soli
  • 225 gr iseckane slanine
  • 1/4 šolje seckanog luka
  • 4 jaja
  • 1 ¼ šolje pavlake
  • ¼ kašičice soli
  • ⅛ kašičice bibera
  • Prstohvat mlevenog muskatnog oraščića
  • 115 gr kačkavalja

 

Priprema:

 

Zagrejte rernu na 200 stepeni.

 

Napravite koru tako što ćete u činiji pomešati brašno i so, pa dodati jaje i margarin iseckan na manje komade i dobro umesiti najpre varjačom, a potom rukama. Ostaviti testo da odstoji u frižideru najmanje pola sata.

Kiš Loren se pravi od testa i fila koji uklljučuje slaninicu, kačkavalj i smesu od jaja i pavlakefoto: Shutterstock/Mariontxa

Razvute testo za koru i stavite u pleh, pa izbockajte dno i stranice svuda viljuškom. Pecite dok blago ne porumeni, 10 do 15 minuta.


Kada se ispeče, smanjite temperaturu na 150 stepeni.

 

Za to vreme propržite slaninu, pa je stavite sa strane. U istom tiganju propržite luk dok ne postane staklast (oko 3 do 4 minuta).

 

Sklonite tiganj za ringle i ostavite sa strane.

 

U srednjoj posudi umutite jaja, pa dodajte pavlaku, so, biber i muskatni orašćić i mutite dok se sve ne sjedini.

 

Kiš Loren ćete napraviti tako što ćete na dno kore stavite luk, pa preko polovinu ispečene slanine, kačkavalj i preostali deo slanine.

 

Sve zalijte smesom od jaja i pavlake. Pecite kiš Loren na 150 stepeni 45 do 50 minuta dok ne porumeni. 

 

Prijatno!

 

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima

 

BONUS VIDEO

 

ZASLADITE SE SLANINOM! Srbin Vlada napravio slatko od slanine: Za Kurir TV otkrio NAJČUDNIJI RECEPT za koji ste IKADA ČULI