Dan treba početi obrokom koji će vam podići nivo energije, a pravi izbor za to je je takozvani francuski doručak.
Sastojci:
brašno 250 g
maslac 120 g
jaja 3
kisela pavlaka1 kašika
praziluk 500 g
slatka pavlaka200 ml
vlašac 1 veza
so ukusu
biber po ukusu
suvi biljni začin po ukusu
Priprema:
U brašno dodajte maslac narezan na listiće, pa rukama povežite brašno i maslac. Nakon toga dodajte razmućeno jaje, pavlaku i malo soli, pa testo brzo umesite. Oblikujte ga u lopticu i stavite u frižider da odstoji najmanje sat vremena.
Praziluk očistite, dobro operite, isecite po dužini i kratko prokuvajte u ključaloj slanoj vodi. Nakon toga praziluk ocedite, iseckajte ga na kolutiće ili kockice, a deo narežite na štapiće i ostavite za ukrašavanje.
Ohlađeno testo razvaljajte i položite na okrugli plitki pleh ili vatrostalnu posudu veličine 18-20 cm. Pažljivo testom obložite i rub posude. Testo izbodite viljuškom i ostavite ga neka miruje oko 30 minuta.
Nakon toga po testu rasporedite praziluk. Jaja, slatku pavlaku, kašičicu seckanog vlašca, biber i začin zajedno razmutite i prelijte preko praziluka, a po površini ukrasite štapićima praziluka.
Stavite kiš u zagrejanu rernu na 200 stepeni i pecite 35-40 minuta. Kada je gotovo ohladite, narežite na kriške i poslužite.