Ako izbegavate kiševe zbog testa, imamo sjajnu alternativu – recept za francuski kiš koji se pravi u nekoliko poteza, a oduševljava ukusom.
Kiš je prešao veliki put otkako je počeo da se koristi van današnje Francuske u trećoj deceniji 20. veka.
Popularna "otvorena pita" postala je pravi svetski fenomen i danas je deo mnogih kuhinja, a priprema se prilično jednostavno – napravite tanko testo, razvučete ga i postavite u tepsiju tako da obloži i njene unutrašnje zidove i filujete po želji.
Međutim, ako biste radije izbegli testo, sve što je potrebno jeste da ga zamenite zapečenim krompirom, prethodno isečenim u tanke kriške i poređanim tako da formira koru!
Kiš s korom od krompira
Sastojci
Za koru:
- 3 krompira
- 3 kašike maslinovog ulja
- 1 kašičica soli
- 1/4 kašičice bibera
- 1 kašika parmezana
Za nadev:
- 5 jaja
- 1 šolja mleka
- 1/2 šolje seckanog paradajza
- 1/4 šolje seckanog mladog luka
- 1/2 šolje seckane slanine
- 1/2 šolje rendanog kačkavalja
- 1 kašičica soli
- 1/4 kašičice bibera
- 1 kašičica belog luka u prahu
Priprema
- Oljuštite tri veća krompira i isecite ih na tanke kriške, pa prelijte maslinovim uljem, solju, biberom, parmezanom i sve dobro promešajte, pa poređajte po dnu podmazane tepsije i njenim unutrašnjim zidovima.
- Pecite u rerni zagrejanoj na 200 stepeni oko 15 minuta.
- U dubljoj činiji pomešajte jaja, mleko, paradajz, mladi luk, slaninu, kačkavalj, so, biber i beli luk u prahu i sve dobro umutite i time prelijte zapečen krompir.
- Vratite u rernu na još30 minuta, ali sada pecite na 180 stepeni.
Pogledajte kako se pravi francuski kiš bez testa.
* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.
BONUS VIDEO
Vojvođanski kare kao predlog za ručak