Predstavljamo vam recept za šakšuku, tradicionalno jelo tuniske kuhinje.
Šakšuka je tradicionalno tunisko jelo koje se sastoji od poširanih jaja u ljutom paradajz sosu sa lukom, paprikom i belim lukom.
Obično se jede za doručak, ali zahvaljujući svojim hranljivim sastojcima može da posluži i kao doručak ili večera.
Savršen spoj paradajza i jaja u samo jednoj porciji sadrži 209 kalorija, a vašem telu će obezbediti i unos proteina, masti i ugljenih hidrata.
Priprema se veoma jednostavno. Evo šta vam je potrebno za pripremu šakšuke.
Sastojci:
- 3 kašike maslinovog ulja
- 1 iseckan crni luk
- 1 1/3 šolje seckanog crnog luka
- 1 šolja isečenih paprika
- 2 čena belog luka
- 2 1/2 šolje seckanog paradajza
- 1 ljuta čili papričica, očišćena od semenki i sitno iseckana, ili po ukusu
- 1 kašičica mlevenog kumina
- 1 kašičica aleve paprike
- 1 kašičica soli
- 4 velika jaja
Priprema:
Zagrejte maslinovo ulje u tiganju na srednjoj vatri. Dodajte luk, papriku i beli luk i dinstajte dok povrće ne omekša, a luk postane staklast (otprilike 5 minuta).
U međuvremenu, pomešajte paradajz, čili papričicu, kumin, alevu papriku i so u jednoj činiji.
Dodajte mešavinu sa paradajzom u tiganj. Krčkajte nepoklopljeno dok sok od paradajza ne ispari, oko 10 minuta.
Napravite 4 udubljenja u smesi od paradajza, a potom razbijte jaja u udubljenja.
Poklopite tiganj i pržite dok jaja ne postanu čvrsta, ali ne i suva, oko 5 minuta.
Prijatno!
Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima
BONUS VIDEO
KUVAR RAŠA VLAČIĆ OTKRIO TRIK KAKO DA PARADAJZ ČORBA NE BUDE KISELA! Oba tima napravili grešku u prvim koracima, A EVO ŠTA JE PRESUDILO ZA POBEDU MLADOG PARA