10 minuta pripreme

Jedan zalogaj – samo 76 kalorija! Zdravi, kremasti & brzi uštipci od tikvica uz omiljenu salatu postaju najslađi ručak

Preukusan obrok napravićete za 10 minuta, a prednost ovog recepta jeste što uštipke od tikvica možete da pržite u ulju ili da pečete u rerni.

Uštipci od tikvica su toliko ukusni da mogu da se jedu i kao doručak i kao večerafoto: Shutterstock/nelea33

Uštipci od tikvica su savršeni jer ih možete jesti kao doručak, večeru ili kao ručak, pa i kao užinu.

 

Osim toga, niskokalorični su (jedan uštipak ima samo 76 kalorija) i jednostavni za pripremu, a mogu da se prže u ulju ili peku u rerni.

 

Za kraj, kremasti su i zdravi jer sadrže tikvice, sir i bademovo brašno i brzo se spremaju, pa su idealni za dane kad ne znate više šta da spremate, a nemate energije da se posle napornog radnog dana bavite kompleksnom pripremom hrane.

 

Sastojci:

 

  • 3 srednje tikvice
  • 1 kašičica soli
  • 2 velika jajeta
  • 1/4 šolje izmrvljene fete (ili rendanog parmezana)
  • 1/4 šolje rendane mocarele
  • 2 čena belog luka
  • 2 mlada luka (sitno iseckana)
  • 1/4 šolje peršuna (sitno iseckanog) ili začina po izboru
  • 1,4 kašičice mlevenog crnog bibera, čili praha, belog luka u prahu (po ukusu)
  • 1/2 šolje bademovog brašna (ili brašno po izboru=
  • 1 kašika ulja, (za prženje)

 

Priprema:

 

U velikoj posudi pomešajte iseckane tikvice i so i ostavite sa strane 10 minuta.

 

Posle deset minuta, ocedite vodu iz tikvica tako što ćete ih stisnuti rukom i odbaciti vodu.

 

U drugoj posudi umutite jaja, iseckane tikvice, izmrvljeni feta sir, beli luk, mladi luk i crni biber.

 

Potom umešajte bademovo brašno dok se potpuno ne sjedini sa smesom. 

Uštipke od tikvica možete da pržite u tiganju ili pečete u rernifoto: Shutterstock/Angelika Heine

Ako želite da pržite u tiganju: 

 

Zagrejte veliki tiganj na srednje jakoj vatri, pa stavite jednu kašiku ulja. Koristeći kašiku za sladoled ili veliku kašiku, sipajte testo u tiganj (u obliku uštipaka) i pržite dva do tri minuta sa svake strane dok ne postanu zlatni i hrskavi.

 

Prebacite u tanjir koji je obložen ubrusom kako bi papir upio masnoću iz uštipaka. 

 

Ako želite da pečete u rerni

 

Ako želite da ih pečete u rerni, onda je zagrejte na 200 stepeni, pa ubacite plehobložen papirom za pečenje na koji ste stavili uštipke (vadite ih na isti način kao i ako ih pržite u ulju).

 

Pecite ih 20 minuta s tim što ćete ih posle 10 minuta okrenuti da se ispeku sa obe strane. 

 

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima

 

BONUS VIDEO

 

NAJBOLJI RECEPT ZA PITU SA MESOM I PALAČINKE! Sin Dejan umalo da osvojio 10.000 dinara u najzabavnijoj kulinarskoj emisiji!