Preukusan obrok napravićete za 10 minuta, a prednost ovog recepta jeste što uštipke od tikvica možete da pržite u ulju ili da pečete u rerni.
Uštipci od tikvica su savršeni jer ih možete jesti kao doručak, večeru ili kao ručak, pa i kao užinu.
Osim toga, niskokalorični su (jedan uštipak ima samo 76 kalorija) i jednostavni za pripremu, a mogu da se prže u ulju ili peku u rerni.
Za kraj, kremasti su i zdravi jer sadrže tikvice, sir i bademovo brašno i brzo se spremaju, pa su idealni za dane kad ne znate više šta da spremate, a nemate energije da se posle napornog radnog dana bavite kompleksnom pripremom hrane.
Sastojci:
- 3 srednje tikvice
- 1 kašičica soli
- 2 velika jajeta
- 1/4 šolje izmrvljene fete (ili rendanog parmezana)
- 1/4 šolje rendane mocarele
- 2 čena belog luka
- 2 mlada luka (sitno iseckana)
- 1/4 šolje peršuna (sitno iseckanog) ili začina po izboru
- 1,4 kašičice mlevenog crnog bibera, čili praha, belog luka u prahu (po ukusu)
- 1/2 šolje bademovog brašna (ili brašno po izboru=
- 1 kašika ulja, (za prženje)
Priprema:
U velikoj posudi pomešajte iseckane tikvice i so i ostavite sa strane 10 minuta.
Posle deset minuta, ocedite vodu iz tikvica tako što ćete ih stisnuti rukom i odbaciti vodu.
U drugoj posudi umutite jaja, iseckane tikvice, izmrvljeni feta sir, beli luk, mladi luk i crni biber.
Potom umešajte bademovo brašno dok se potpuno ne sjedini sa smesom.
Ako želite da pržite u tiganju:
Zagrejte veliki tiganj na srednje jakoj vatri, pa stavite jednu kašiku ulja. Koristeći kašiku za sladoled ili veliku kašiku, sipajte testo u tiganj (u obliku uštipaka) i pržite dva do tri minuta sa svake strane dok ne postanu zlatni i hrskavi.
Prebacite u tanjir koji je obložen ubrusom kako bi papir upio masnoću iz uštipaka.
Ako želite da pečete u rerni
Ako želite da ih pečete u rerni, onda je zagrejte na 200 stepeni, pa ubacite plehobložen papirom za pečenje na koji ste stavili uštipke (vadite ih na isti način kao i ako ih pržite u ulju).
Pecite ih 20 minuta s tim što ćete ih posle 10 minuta okrenuti da se ispeku sa obe strane.
Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima
BONUS VIDEO
NAJBOLJI RECEPT ZA PITU SA MESOM I PALAČINKE! Sin Dejan umalo da osvojio 10.000 dinara u najzabavnijoj kulinarskoj emisiji!