zasitno & ukusno

Slasna musaka od tikvica – bez mesa i krompira! Superbrz letnji ručak savršen kad ne znate šta da spremate

0

Ukoliko već počinjete da gubite ideje za ručak u letnjim danima, obavezno probajte lažnu musaku od tikvica i sira koja se topi u ustima.

Lažna domaća musaka od tikvica
Lažna domaća musaka od tikvicafoto: GENERIC FOOD/YouTube Screenshot

Tikvice nam pružaju mnogo mogućnosti kada je reč o pripremi ručka tokom leta, a jedno od najjednostavnijih jela čiji su one glavni sastojak je još jedna brza "lažna musaka".


U pitanju su zapečene rendane tikvice sa sirom koje, uz dodatak još nekoliko sastojaka, postaju pravo letnje zadovoljstvo. Ako služite ovo jelo toplo, biće nenadmašno, ali je i hladno vrlo prijatnog ukusa.

 

Sastojci:

 

  • 3 tikvice srednje veličine
  • 1-2 jajeta
  • 2 kašike brašna
  • 1 kašičica soli
  • 1 kašičica belog luka u prahu
  • 100 g čedar sira
  • 100 g parmezana

 

Musaka od tikvica i sira
Musaka od tikvica i sirafoto: GENERIC FOOD/YouTube Screenshot

Priprema

  1. Dobro operite tikvice, pa im odsecite krajeve i izrendajte ih (s korom). Dobro ih posolite i ostavite da odstoje bar 10 minuta kako bi pustile višak tečnosti.
  2. Izrendajte sir.
  3. Prstima dobro iscedite rendane tikvice, pa im dodajte so, beli luk u prahu i brašno i dobro promešajte, pa dodajte manji deo rendanog sira i prethodno umućena jaja.
  4. Podmažite posudu za pečenje uljem, pa po dnu rasporedite smesu od tikvica i poravnajte.
  5. Za sledeći sloj, stavite deo rendanog sira, pa ponovo tikvice i tako sve dok ne potrošite materijal.
  6. Pecite u rernu zagrejanoj na 180 stepeni oko pola sata, u vatrostalnoj posudi prekrivenoj folijom, koju ćete ukloniti poslednjih pet minuta pečenja.

 

BONUS VIDEO

Vojvođanski kare kao predlog za ručak

 

makonda-tracker