Ukoliko već počinjete da gubite ideje za ručak u letnjim danima, obavezno probajte lažnu musaku od tikvica i sira koja se topi u ustima.
Tikvice nam pružaju mnogo mogućnosti kada je reč o pripremi ručka tokom leta, a jedno od najjednostavnijih jela čiji su one glavni sastojak je još jedna brza "lažna musaka".
U pitanju su zapečene rendane tikvice sa sirom koje, uz dodatak još nekoliko sastojaka, postaju pravo letnje zadovoljstvo. Ako služite ovo jelo toplo, biće nenadmašno, ali je i hladno vrlo prijatnog ukusa.
Sastojci:
- 3 tikvice srednje veličine
- 1-2 jajeta
- 2 kašike brašna
- 1 kašičica soli
- 1 kašičica belog luka u prahu
- 100 g čedar sira
- 100 g parmezana
Priprema
- Dobro operite tikvice, pa im odsecite krajeve i izrendajte ih (s korom). Dobro ih posolite i ostavite da odstoje bar 10 minuta kako bi pustile višak tečnosti.
- Izrendajte sir.
- Prstima dobro iscedite rendane tikvice, pa im dodajte so, beli luk u prahu i brašno i dobro promešajte, pa dodajte manji deo rendanog sira i prethodno umućena jaja.
- Podmažite posudu za pečenje uljem, pa po dnu rasporedite smesu od tikvica i poravnajte.
- Za sledeći sloj, stavite deo rendanog sira, pa ponovo tikvice i tako sve dok ne potrošite materijal.
- Pecite u rernu zagrejanoj na 180 stepeni oko pola sata, u vatrostalnoj posudi prekrivenoj folijom, koju ćete ukloniti poslednjih pet minuta pečenja.
BONUS VIDEO
Vojvođanski kare kao predlog za ručak
( Glossy, T.S.R. )




