Ako želite domaći slatkiš koji uz to što je fantastičnog ukusa izgleda vrlo dekorativno, obavezno probajte ovaj jednostavan kolač.
Sveže jagode neće biti dostupne još dugo, pa požurite da probate ovaj fenomenalan recept za izdašan domaći kolač sa tankom korom od belanaca i bogat fil u dvema bojama.
Iako zahtevaju malo više koraka, kapri kocke se pripremaju prilično jednostavno, a rezultat je lagana i kremasta poslastica voćnog ukusa.
Sastojci:
Za koru
6 belanaca
6 kašika šećera
6 kašika brašna
5 g praška za pecivo (opciono)
100 ml mleka
Za preliv
100 g čokolade
50 g maslaca
3 kašike mleka
Za vanila krem
900 ml mleka
6 žumanaca
6 kašika šećera
2 pudinga (80 g) od vanile
200 g maslaca
100 g šećera u prahu
3-4 kašike umućene slatke pavlake
Za jagoda krem
500 g jagoda
200 + 100 ml vode
3 + 3 kašike šećera
1 puding od 40 g sa ukusom jagode
500ml slatke pavlake
Dekoracija po izboru
Priprema
- Odvojte žumanca od belanaca, pa umutite mikserom belanca sa šećerom dok ne dobijete čvrst sneg.
- Dodajte potom meko brašno, a možete i 5 g praška za pecivo (nije neophodno). Mešajte dok se ne sjedini, pa sipajte u kalup obližen pek-papirom i pecite u rerni zagrejanoj na 200 stepeni, oko 15 minuta.
- Potom sledi priprema fila. Odvojte na dva mesta po 100 ml mleka, a ostatak sipajte u šerpu i stavite da provri.
- Odvojena žumanca umutite sa šećerom i 60 g pudinga od vanile ili slatke pavlake, kao i s jednom kašiom brašna i 100 ml mleka koje ste pripremili ranije. Kad mleko proključa, sipajte u ovu smesu uz mešanje.
- Sve potom sipajte u čistu šerpu (ne sipate smesu sa žumancima u šerpu u kojoj je mleko proključalo da se ne bi formirale grudvice), pa stavite da se kuva na srednjoj vatri uz mešanje dok se fil ne zgusne. Čim sklonite sa šporeta, stavite preko prozirnu foliju i ostavite da se hladi.
- Ispečenu koru od belanaca prelijte sa 100 ml mleka, ravnomerno.
- Operite i očistite od peteljki 400 g jagoda, pa ih iseckajte i stavite u šerpu da se kuvaju sa 3 kašike šećera i 200 ml vode.
- Umutite odvojeno puding od jagode (može i vanila ili slatka pavlaka) s 2-3 kašike šećera i 100 ml vode.
- Kad provri voda u kojoj su jagode, kuvajte ih još minut, pa ispasirajte, smanjite temperaturu i dodajte umućen puding od jagode. Kuvajte uz mešanje dok se ne zgusne. Prekrijte prozirnom folijom i ostavite da se hladi.
- Otopite 100 g čokolade sa 50 g maslaca i 3 kašike mleka, pa time prelijte koru od belanaca i razmažite ravnomerno. Stavite u frižider da se stegne.
- Kad je puding i žele ohlade, umutite 200 g margarina ili 100 g maslaca sa šećerom u prahu. Potom mutite malo puding, odnosno žutu smesu, pa je dodajte umućenom margarinu i mutite dok ne bude lepo kremasto.
- Umutite odvojeno 500 ml slatke pavlake ili pavlake za šlag, pa od toga dve velike kašike ubacite u prethodni fil i mutite dok se ne sjedini.
- Isto uradite za roze želeom od pudinga od jagode: umutite ga da se promeša, dodajte veći deo šlaga (ostavite količinu za dekoraciju), pa mutite još malo.
- Preko kore namazane čokoladom nanesite žuti fil, ravnomerno, pa preko njega krem od jagoda. Kad poravnate, ostavite da se hladi, pa ukrasite preostalim šlagom.
Izvor: Domaci recepti
BONUS VIDEO
Espreso eksperiment: koji sladoled je otporniji na sunce?