provereni saveti

Kako da jagode ostanu sveže 7 dana? Uz ove trikove ćete odložiti pojavu buđi i tamnih fleka

Svima nam se desilo da smetnemo s uma da smo kupili jagode ili da jednostavno još uvek nisu došle na red da uživamo u njima, a onda shvatimo da su se – već pokvarile.

Sveže, slatke jagode u činijifoto: Liudmyla Chuhunova/Shutterstock

Savršeno zrele jagode spadaju u voće koje se najbrže kvari i buđ na njima može da se pojavi već posle nekoliko dana, a ako se ne čuvaju pravilno ponekad već sutradan mogu da se bace.


Srećom, postoji nekoliko načina da uz pravilno skladištenje jagodama produžite rok trajanja za oko nedelju dana, a možda čak i duže!


Skladištenje isečenih jagoda


Svi saveti koje ćete pronaći u nastavku važe i za već isečene jagode, ukoliko vam je takvo skladištenje zgodnije, a možete ih čvrsto umotati u plastičnu foliju ili aluminijumsku foliju.

Ipak, vodite računa o tome da će se jagode, kada se iseku i operu, brže pokvariti i da traju samo tri do četiri dana u frižideru.


Кako čuvati jagode?


1. Кoristite hermetički zatvoreno stakleno posuđe.


Prebacite neoprane jagode u staklenu posudu kutiju za hranu ili teglu i uverite se da je dobro zatvorena.

 

Domaće jagode s pijacefoto: Vitalii Stock/Shutterstock

2. Ne uklanjajte peteljke.

 

Jagode traju duže ako su cele, što podrazumeva i listove i peteljke, odnosno baš sve što dobijete kad ih kupite. Otkidanjem listova ili stabljike, "meso" jagode će biti izloženo vazduhu i bakterijama, pa će se proces truljenja ubrzati.

 

3. Odmah sklonite svaku pokvarenu jagodu

 

Čim dođete s pijace ili supermarketa, sortirajte jagode i ukoliko primetite neku koja deluje kao da je "načeta", tj. počinje da se kvari, odmah je izvadite iz gomile.

 

Samo jedna jagoda koja je već počela da truli može da ubrza propadanje svih koje je okružuju tako što će emitovati gasove koji ubrzavaju ovaj proces, pa se odmah rešite svega što ima kašaste, suve ili mrtve delove.

 

Crvene, sveže jagodefoto: Halyna Bobyk/Shutterstock

4. Zaštitite ih papirnim ubrusima.


Stavite čist, suv papirni ubrus u posudu i preko njega poređajte neoprane jagode. Zatvorite dobro poklopcem i stavite posudu u frižider.

 

5. Neka jagode ostanu suve i hladne

 

Generalno, sve bobičasto voće treba držati u frižideru. One koje vidite na pijaci, uglavnom mogu da prežive na tezgi dan ili dva, ali bi ih čim dođete kući trebalo skladištiti na hladnom mestu, potpuno suve.


5. Isperite rastvorom sirćeta


Potopite jagode u rastvor sirćeta (jedan deo belog sirćeta i tri dela vode) na nekoliko minuta. Zatim ih ocedite, osušite tapkanjem papirnim ubrusima i stavite ih u staklenu posudu (s poklopcem) obloženu papirnim ubrusom. Ne zaboravite: suvoća je ključna! 

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Kako znati je li jagoda prskana?