Korak po korak

Ješćete jagode u decembru ako ih zamrznete ovako: Ostaće čvrste i ukusne 6 meseci, za grickanje, džem, kolače, kompot...

0

Da bi jagode sačuvate teksturu, čvrstoću i svežinu, važno je, korak po korak, pažljivo pratiti uputstvo za njihovo zamrzavanje.

Jagode iz zamrzivača
Jagode iz zamrzivačafoto: Ekaterina_Minaeva/Shutterstock

Ukoliko ne stižete da pojedete sve jagode koje ste kupili ili samo želite da napravite zalihe za naredne mesece, način na koji ih odlažete u zamrzivač je ključan kako biste zapravo mogli da ih iskoristite jednog dana.

 

Ako pogrešite, može doći do toga da ih odmrznete i – bacite pravo u kantu ili dobijete poslasticu nezadovoljavajuće teksture.

 

Kao i većina zamrznutog voća, s jagodama se neretko dešava da budu kašaste kad se odmrznu, pa ne mogu da se jedu sveže, a ponekad čak ni da se iskoriste ni za kolače, džem, kompot, smuti...

Kako se pravilno jagode odlažu u zamrzivač?


Prva stvar koju treba imati na umu pri zamrzavanju jagoda jeste da se one pakuju i stavljaju u zamrzivač samo kada su na vrhuncu svoje svežine – ni ranije ni kasnije.

 

Sveže, domaće jagode na vrhuncu sezone
Sveže, domaće jagode na vrhuncu sezonefoto: Vitalii Stock/Shutterstock

Ukoliko ih stavite u zamrzivač pre nego što sazreju, nećete dobiti ukus koji želite i zbog kojih ste ih sačuvali za jesen i zimu, a ako zakasnite moguće je da ćete zažaliti što su vam sve to vreme zauzimale mesto.

 

Korak po korak uputstvo za pravilno zamrzavanje jagoda


Nakon što ste odabrali savršeno zrele, tvrde i slatke jagode, vreme je da ih pripremite za zamrzavanje.

  1. Operite jagode u hladnoj vodi i osušite ih papirnim ubrusima.
  2. Isecite i bacite stabljike, pa jagode poređajte po poslužavniku i stavite tako u zamrzivač.
  3. Nakon što se dovoljno strvdnu, izdvadite i prebacite ih u kesu za zamrzivač, najbolje s patent-zatvaračem, zbog praktičnosti.
  4. Obavezno vodite računa o tome da se istisli sav vazduh iz kese, pa tek onda zatvorite.

Zamrznute jagode je najbolje upotrebiti u roku od šest meseci.

 

Džem od jagode
Džem od jagode foto: nadianb/Shutterstock

Upotreba zamrznutih jagoda iz zamrzivača


Još jedna česta greška koju ljudi prave sa zamrznutim jagodama jeste da ih ostave da se odmrzavaju kada im zatrebaju. U najvećem broju recepata ih možete koristiti baš u tom stanju.


Recimo, ako pravite smuti od jagoda, možete da ih koristite zamrznute, a isto važi i ako planirate da kuvate kompot ili džem, kao i za dezerte poput torti, kolača, a posebno sladoleda i drugih kremastih slatkiša.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Kako pravilno oprati jagode?

 

makonda-tracker