vraća u detinjstvo

Starinski recept za najlepši džem od jagoda: Za manje od pola sata ćete imati pun špajz tegli koje ćete obožavati

0

Jagode su već pri kraju, a ako imate mogućnost da napravite ukusne džemove ili slatko sada je pravo vreme da to uradite 

foto: Taras Grebinets/Shutterstock
foto: Taras Grebinets/Shutterstock

Džem od jagoda jedno je od najlepših zaslađenja u kojima se najčešće uživa tokom zime, mada ga mnogi rado jedu i tokom svih ostalih godišnjih doba.

 

Ukoliko i vi želite da uživate u ovom ukusnom specijalitetu pogledajte kako su ga naše bake pravile pre mnogo godina i probajte da napravite nekoliko teglica u kojima ćete uživati svim čulima.

 

Potrebno je:

 

  • 1 kg jagoda
  • 600 gr šećera
  • 1/2 limuna
DŽEM OD JAGODA PO STAROM RECEPTU KOJI SE PRAVI ZA POLA SATA
DŽEM OD JAGODA PO STAROM RECEPTU KOJI SE PRAVI ZA POLA SATAfoto: nadianb/Shutterstock

Priprema:


Ukoliko možete da nađete najbolje je da uzmete domaće jagode jer su mnogo slađe i imaju manje vode, pa je potrebno znatno manje vremena za kuvanje. 

 

Nakon što dobro operete jagode stavite ih u šerpu, u jedan red, pa odozgo stavite šećer. U zavisnosti od toga koliko je jagoda slatka procenite koliko šećera je potrebno. Ostavite da stoji bar sat vremena, a zatim stavite da se kuva na najvećoj temperaturi oko pola sata.

 

Tokom kuvanja odozgo će se pojaviti pena, koju treba skidati kašikom. Pred kraj kuvanja dodati sok od limuna i skinuti sa vatre. Pripremiti tegle, a potom sipati u teglu zatvoriti metalnim poklopcem pa teglu okrenuta naopako do sutra ujutru.


Kad se ohladi možete ga konzumirati.

 

Bonus video:

Od šipuraka kuvamo džem 

 

makonda-tracker