Ništa ne miriše tako domaće kao sveže pečen hleb, a kada je ražani, priča dobija dodatnu notu topline i zdravlja.
Ražano brašno je bogato vlaknima, sporije podiže nivo šećera u krvi i idealno je za one koji žele hranljiv, ali i ukusom bogat hleb. Mnogi izbegavaju pravljenje hleba kod kuće jer misle da je to dugotrajan proces, ali uz ovaj recept – zaboravite na čekanje da testo naraste!
Sve je gotovo brzo, jednostavno i bez kvasca, a rezultat je sočan, gust hleb pun karaktera. Savršen je za sendviče, uz sir i paradajz ili samo premazan puterom. Spolja hrskav, iznutra mekan – hleb koji će osvojiti celu kuću!
Sastojci:
- 300 g ražanog brašna
- 200 g belog brašna (može i integralno ako volite "zemljaniji" ukus)
- 1 kesica praška za pecivo (10–12 g)
- 1 kašičica sode bikarbone
- 1,5 kašičica soli
- 2 kašike maslinovog ulja
- 400 ml kiselog mleka ili jogurta
- 1 kašičica meda ili šećera (opciono, za blagu aromu)
- Po želji: semenke suncokreta, lana ili golice za posipanje
Priprema:
- U velikoj činiji pomešajte sve suve sastojke: ražano i belo brašno, prašak za pecivo, sodu i so.
- U drugoj posudi sjedinite jogurt, ulje i med. Dobro promešajte.
- Postepeno dodajte tečne sastojke u suve i mešajte varjačom dok ne dobijete mekano, pomalo lepljivo testo. Ne mesite predugo!
- Testo prebacite u kalup obložen papirom za pečenje (najbolje odgovara kalup za hleb/štanglu).
- Po vrhu po želji pospite semenke i lagano ih utisnite. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C oko 35–40 minuta, dok ne dobije zlatnosmeđu koricu. Da biste bili sigurni da je hleb pečen, ubodite ga čačkalicom – treba da izađe suva.
Saveti:
- Umesto belog brašna, možete koristiti heljdino ili speltino za još zdraviju verziju.
- Hleb je najbolji kad se potpuno ohladi – tada se lepo seče i tekstura mu je savršena.
- Sjajan je i sledeći dan, samo ga lagano tostirajte.,0
* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.
BONUS VIDEO
JEDNOSTAVAN TRIK DA VAM TESTO BRŽE NARASTE!