morate probati

Pronašli smo recept za najlepši ražani hleb: Ukusan je, zdrav i najbolje od svega – ne morate čekati da testo naraste

Ništa ne miriše tako domaće kao sveže pečen hleb, a kada je ražani, priča dobija dodatnu notu topline i zdravlja.

foto: Shutterstock / LukHt

Ražano brašno je bogato vlaknima, sporije podiže nivo šećera u krvi i idealno je za one koji žele hranljiv, ali i ukusom bogat hleb. Mnogi izbegavaju pravljenje hleba kod kuće jer misle da je to dugotrajan proces, ali uz ovaj recept – zaboravite na čekanje da testo naraste!

 

Sve je gotovo brzo, jednostavno i bez kvasca, a rezultat je sočan, gust hleb pun karaktera. Savršen je za sendviče, uz sir i paradajz ili samo premazan puterom. Spolja hrskav, iznutra mekan – hleb koji će osvojiti celu kuću!

 

Sastojci:

 

  • 300 g ražanog brašna
  • 200 g belog brašna (može i integralno ako volite "zemljaniji" ukus)
  • 1 kesica praška za pecivo (10–12 g)
  • 1 kašičica sode bikarbone
  • 1,5 kašičica soli
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 400 ml kiselog mleka ili jogurta
  • 1 kašičica meda ili šećera (opciono, za blagu aromu)
  • Po želji: semenke suncokreta, lana ili golice za posipanje

 

Priprema:

 

  1. U velikoj činiji pomešajte sve suve sastojke: ražano i belo brašno, prašak za pecivo, sodu i so.
  2. U drugoj posudi sjedinite jogurt, ulje i med. Dobro promešajte.
  3. Postepeno dodajte tečne sastojke u suve i mešajte varjačom dok ne dobijete mekano, pomalo lepljivo testo. Ne mesite predugo!
  4. Testo prebacite u kalup obložen papirom za pečenje (najbolje odgovara kalup za hleb/štanglu).
  5. Po vrhu po želji pospite semenke i lagano ih utisnite. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C oko 35–40 minuta, dok ne dobije zlatnosmeđu koricu. Da biste bili sigurni da je hleb pečen, ubodite ga čačkalicom – treba da izađe suva.

 

Saveti:

 

  • Umesto belog brašna, možete koristiti heljdino ili speltino za još zdraviju verziju.
  • Hleb je najbolji kad se potpuno ohladi – tada se lepo seče i tekstura mu je savršena.
  • Sjajan je i sledeći dan, samo ga lagano tostirajte.,0
  •  

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

JEDNOSTAVAN TRIK DA VAM TESTO BRŽE NARASTE!