Ako za doručak ili večeru želite da probate nešto sasvim drugačije, a ipak fenomenalnog ukusa, ova domaća pita iz tiganja je nešto nezaobilazno!
Kada pripremamo doručak, ključno nam je da priprema bude brza i jednostavna, kao i da se dobro zasitimo kako bismo bili spremni za ostatak dana, a neretko se okrećemo pecivima.
Ukoliko vam nije do motanja kora i dugih i komplikovanih recepata, ova domaća pita od krompira, jaja i sira je odlično rešenje.
Sve što vam je potrebno već imate kod kuće, a rezultat je slana pita lagane teksture i fantastičnog ukusa.
Sastojci:
- 3 veća krompira
- 3 veća jajeta
- 2 kašike brašna
- 1 kašičica praška za pecivo
- 150 g sitnog, slanog sira
- začinsko bilje po želji
- so, biber, mlevena paprika po ukusu
- malo ulja
Priprema
- Oljuštite i izrendajte krompir, pa ga prelijte hladnom vodom i ostavite da odstoji najmanje 15 minuta.
- Umutite dobro jaja, pa im dodajte sitno sečeno začinsko bilje, peršun ili majčinu dušicu i promešajte.
- Nakon toga dobro procedite krompir i u dubljoj činiji mu dodajte prašak za pecivo i brašno, pa promešajte. Tu mešavinu zatim ubacite u smesu od jaja i mešajte dok se ne sjedini.
- Polovinu smese sipajte u dobro zagrejan i podmazan tiganj, pa stavite da se peče na ringli jedan minut. Potom rasporedite sitan sir, pa preko sipajte i drugu polovinu smese i poklopite, pa pecite oko 15 minuta. Okrenite pažljivo, kako se ne bi raspalo, sipajte na dno još malo ulja, pa pecite poklopljeno s druge strane ne duže od 10 minuta.
Po želji ukrasite začinskim biljem.
BONUS VIDEO
Prvi burek napravljen je u Nišu
( Glossy, T.S.R. )





