Savršen je kao namaz na hleb, dodatak palačinkama ili kao baza za razne zdrave dezertne kreacije. Kada ga jednom probate, više nikada nećete poželeti da kupite gotov!
Kada pomislimo na savršeno kremast, bogat i mirisan namaz, pistaći su prva asocijacija ljubitelja zdravih poslastica. Iako su kupovni kremovi često puni šećera, aditiva i raznih ulja, dobra vest je da domaću verziju možete napraviti vrlo lako – i to bez ikakvih štetnih dodataka.
Domaći krem od pistaća ne samo da je zdraviji, već ima i puniji, prirodniji ukus koji se jednostavno ne može porediti sa industrijskim verzijama. Uz to, možete sami kontrolisati količinu zaslađivača i prilagoditi recept svom ukusu.
Sastojci:
- 200 g sirovih ili blago prepečenih pistaća (neslanih)
- 1–2 kašike meda ili javorovog sirupa (po ukusu)
- 1–2 kašike kokosovog ulja ili blagog maslinovog ulja
- Prstohvat soli
- Po želji: 1/2 kašičice ekstrakta vanile
Priprema:
- Ukoliko koristite sirove pistaće, možete ih lagano propržiti u suvom tiganju 5–7 minuta na srednje jakoj vatri da otpuste aromu. Ostavite ih da se malo prohlade.
- Stavite pistaće u dobar blender ili seckalicu i miksajte dok ne počnu da puštaju prirodna ulja i pretvaraju se u pastu. Povremeno zaustavite uređaj i sastružite smesu sa zidova.
- Kada dobijete finu pastu, dodajte kašiku kokosovog ulja, prstohvat soli i po želji med ili sirup za zaslađivanje.
- Blendajte još nekoliko minuta dok krem ne postane potpuno gladak i svilenkast. Ako je previše gust, dodajte još malo ulja dok ne postignete željenu teksturu.
- Na kraju, možete dodati i malo vanile za dodatnu aromu.
Savet:
- Krem čuvajte u staklenoj teglici sa poklopcem, u frižideru. Može trajati i do dve nedelje (ako ga dotad ne pojedete!). Pred upotrebu ga samo malo promešajte, jer prirodna ulja mogu isplivati na površinu.
* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.
BONUS VIDEO
Evo poslastice iz najluđih snova! (VIDEO)