stari hleb, mnogo zadovoljstva

Bez kapi ulja, uz 5 minuta posla: Ove prženice iz rerne su najlepši doručak u danima vikenda

0

Mekane, zasitne, fenomenalnog ukusa, a tako jednostavne za pripremu prženice su s razlogom omiljeni doručak u mnogim kućama u Srbiji. Ako ih pripremite na ovaj način biće i malo zdravija opcija nego klasične prženice koje se spremaju u dubokom ulju.

Mekane, domaće prženice
Mekane, domaće prženice foto: gowithstock/Shutterstock

Ako tokom nedelje i pazimo šta doručkujemo, vikend je rezervisan za uživanje tokom doručka, a šta je lepše od subotnjeg ili nedeljnog jutra uz mekane, sočne domaće prženice?


Možete ih služiti uz feta sir, ajvar, suhomesnate proizvode, a mnogi u njima uživaju u kombinaciji sa džemom ili čokoladnim kremom. Šta god da odaberete, ne možete da pogrešite – bićete siti i odlično raspoloženi.


Naravno, prženice, poznate na našim prostorima i kao pofezne, moča, pohovani hleb, zavijače ili kvašenice, umeju da dovedu do griže savesti zbog belog hleba i sveg tog ulja koje se koristi prilikom pripreme.

Nesumnjivo su najlepše ako se prave od običnog hleba, idealno ne sasvim svežeg, ali ulje možete izbeći ako odaberete recept za prženice koje se peku u rerni!

 

Prženice iz rerne

 

Prženice bez ulja
Prženice bez uljafoto: Nina Firsova/Shutterstock

Sastojci:

 

  • 100 ml mleka
  • 3 jajeta
  • stari hleb (oko 10 kriški za tri jajeta)
  • prstohvat soli


Priprema

  1. Umutite jaja, pa nalijte mleko i dodajte vrlo malo soli, pa sve dobro promešajte.
  2. Jednu po jednu krišku hleba umačite u smesu s jajima, pa kad se dobro natope, podignite i držite iznad činije da se ocede.
  3. Ređajte natopljene kriške po plehu obloženom pek-papirom.
  4. Pecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni, ne duže od 15 minuta, kako bi prženice ostale mekane i sočne.

BONUS VIDEO

Šta Kinezi jedu za doručak?

 

makonda-tracker