Ukoliko želite da napravite nešto vrlo ukusno, a jednostavno i jeftino ovi kolači su odličan izbor za vas
Kada je reč o pravljenju slatkiša, naše bake i majke, su bile pravi mađioničari. Dobri stari kolači često su pravljeni gotovo ni od čega ili samo od onih sastojaka koji su bili u svakoj kuhinji.
Osnova brojnih poslastica bio je najobičniji puding, maslac ili margarin, pirinač, mleko i šećer, pa su tako i nastala neka od jela na koje je mirisala cela Jugoslavija.
Ako i vi želite da se prisetite ovih ukusnih slatkih pikanterija donosimo vam recept za superukusne kolače u kojima se uživa svim čulima i ne zna se kad je dosta.
Sutlijaš
Prvi od njih, sutlijaš, predstavlja savršen spoj pirinča, mleka, šećera i cimeta. Evo kako se priprema.
Recept:
Pirinač operite, stavite u šerpu i nalijte vodom, tek toliko da ga voda prekrije. Stavite da se kuva, pa kad provri, smanjite temperaturu, pa postepeno dolijte još oko 1 dl vode. Dok se kuva morate da ga mešate. Na kraju dodajte mleko, mešajte, ako pirinač još nije kuvan dodajte još malo mleka dok skroz ne nabubri.
Kad je kuvan dodajte malo burbon šećera. običan šećer i mešajte još minut, dva na vatri. Pre nego što sipate sutlijaš u posude, ostavite ga u poklopljenoj šerpi desetak minuta da odstoji. Pred posluživanje sutlijaš pospite cimetom.
Koh
U nedostatku vremena i ideja za pripremu kolača i slatkiša, domaćice pribegavaju starinskim receptima koji su dokazano isprobani i sa kojima nema greške.
Jedna od tih poslastica je i koh od griza, bez dodatka običnog belog brašna koji menja teksturu kolača. Koh od griza je lagan i vazdušast, brzo se priprema, a većina domaćica sve sastojke za pripremu ovog kolača već ima u kući.
Sastojci:
- 6 jaja
- 6 kašika šećera
- 9 kašika griza
- kesica praška za pecivo
- litar mleka
- kesica vanilin šećera
Priprema:
Odvojite belanca od žumanaca, pa belanca umutite mikserom u čvrst sneg. Potom dodajte šećer, pa nastavite da mutite dok se belanca i šećer ne sjedine.
U masu lagano umešajte griz, prašak za pecivo i žumanca, pa sipajte smesu u kalup koji ste prethodno premazali mašću ili uljem i posuli običnim belim brašnom.
Tepsiju stavite u rernu koju ste prethodno zagrejali na 200 stepeni, pa pecite dok se ivice kolača ne odvoje od tepsije.
Pita s jabukama
Za pitu:
- 1,5 kg jabuka
- 500 g tankih kora za pite
- 12 kašika šećera šećera
- 6 kašika griza
- malo cimeta
Priprema
Jabuke očistiti i izrendati. Uzimati po 3 kore. Svaku koru namazati sa malo ulja i posuti sa malo šećera.Na treću koru staviti na početku rendane jabuke malo ih poprskati sa uljem, posuti sa malo cimeta, jednom kašikom griza i 2 pune kašike šećera.
Uviti u rolat i staviti u podmazan pleh. Tako redom dok se ne utroše sve kore i jabuke. Rolat odozgo premazati sa uljem i staviti u prethodno zagrejanu rernu na 250°C, pa je smanjiti na 200°C. Peći dok ne porumeni, otprilike 25 minuta. Ohladjenu pitu seći na parčiće i svako parče posuti sa šećerom u prahu.