neobična, a fantastična

Posna musaka bez krompira: Nikad niste probali ništa slično, a u kući neće biti gladnog stomaka

Ako ste ljubitelj veganske kuhinje ili planirate jelovnik za predstojeći Uskršnji post, nikad dosta ideja za ručak bez mesa, zar ne?

Neobična ideja za posni, veganski ručak: jelo inspirisano musakom, bez krompira i mlevenog mesafoto: Irina Rostokina/Shutterstock

Musaka je jedno od omiljenih jela širom Balkana, a ona ima mnogo varijanti.

 

Pravom turskom i grčkom musakom smatra se ona od plavog patlidžana, mnogi obožavaju recept sa tikvicama, dok za mnoge u Srbiji nema kvalitetne i zasitne musake bez krompira. Obavezan sastojak uglavnom je mleveno meso, dinstano s lukom, ali ni ono ne mora da bude tu!

 

Složenac od bundeve i pečuraka inspirisan musakom može biti odlična zamena, a u pitanju je zasitno i izdašno jelo koje se pravo vrlo brzo i jednostavno i izvanrednog je ukusa.

Sastojci:

 

  • 800 g bundeve (rendane ili rečene na male kriške)
  • pakovanje pečuraka (najmanje 400 g)
  • 500 ml biljnog mleka po izboru (sojino, bademovo, ovseno, pirinčano – mada je ono preslatko), koje možete zameniti i kiselom vodom
  • 1 glavica crnog luka srednje veličine
  • 1 kašika pelata
  • 1 kašika mlevene paprike
  • so i biber po ukusu
  • ulje po potrebi
  • začinsko bilje po želji: mirođija, peršun, majčina dušica...


Priprema

 

  1. Na ulju propržite posoljen crni luk koji ste iseckali sitno, pa preko dodajte pečurke sečene na tanke listove.
  2. Promešajte i krčkajte svega nekoliko minuta, pa isključite vatru i dodajte mlevenu papriku, pelat i biber i dobro promešajte. Slobodno stavite više bibera jer će to umanjiti sladak ukus bundeve i jelo neće biti preljuto. Promešajte, ubacite začinsko bilje, ostavite jedan minut na vreloj ringli, pa sklonite.
  3. Bundevu izrendajte ili isecite na kriške.
  4. Sipajte ulje u vatrostalnu posudu i lepo razmažite, pa poređajte jedan sloj bundeve. Preko toga stavite sloj pečuraka sa začinima, potom bundevu i ponavljajte dok ne potrošite materijal. Trebalo bi da završite slojem bundeve.
  5. Preko svega sipajte biljno mleko ili kiselu vodu, pa pospite biljem po želji.
  6. Pecite u rerni pretodno zagrejanoj na 200 stepeni, oko 35-40 minuta.

 

BONUS VIDEO

Hamburek osvojio Srbiju