Predstavljamo vam, korak po korak, vodič za pripremu pice s punjenim ivicama kore, od svega nekoliko sastojaka.
Priprema domaćeg testa za picu je pravo zadovoljstvo: dobićete neodoljivu koru po vašem ukusu i savršene teksture, a nećete potrošiti ni mnogo vremena, ni mnogo novca, ni previše materijala.
Od nekoliko jednostavnih sastojaka i za svega nekoliko minuta, možete napraviti testo koje će biti osnova za ovaj obožavani italijanski specijalitet, a ako želite da bude još lepši – obavezno probajte varijantu s punjenim ivicama kore.
Punjeno testo popularizovao je čuveni restoran Pizza Hut 1995. godine, a uglavnom se za to koristi mocarela, iako će bilo koji sir pružiti fenomenalan ukus i mekoću testu. Nakon što je ovaj jednostavan trik postigao veliki uspeh, u svetu su se pojavile razne druge varijante, pa se danas ivice kore za picu pune i pečurkama, škampima, kobasicama...
Pica sa punjenom korom
Sastojci:
- 300 g glatkog brašna
- 1 kesica suvog kvasca
- 200 ml mlake vode
- 1 kašičica šećera
- 1 kašičica soli
- 1 kašičica maslinovog ulja
- 130 g gaude
- nadev po želji: šampinjoni, šunka, paradajz, origano, sir...
Priprema
- U dublju činiju sipajte malo mlake vode, pa ubacite suvi kvasac i kašičicu šećera i razmutite. Sipajte pola kašike brašna i ostavite da se aktivira, na oko 10 minuta.
- Potom dodajte brašno, preostalu vodu, so i ulje i mezite dok ne dobijete glatko testo. Stavite na toplo mesto i ostavite da nadođe duplo, oko 30-40 minuta.
- Prebacite na pobrašnjenu podlogu i premesite, pa razvucite oklagijom u krug. Testo treba da bude po 5 cm veće od ivica tepsije u kojoj ćete peći picu. Obložite pleh pek-papirom, pa oklagijom prebacite razvučeno testo na njega i ostavite višak testa da visi preko ivica tepsije.
- Isecite gaudu na vrlo tanke štapiće, pa njih stavite na ivice testa koje vise preko pleha i urolajte taj višak ka ivicama tepsije.
- Stavite preko testa nadev po želji, pa pecite u rerni prethodno zagrejanoj na 200°C oko 25-30 minuta.
BONUS VIDEO
Kakav je uticaj energetskih pića na telo?