Predstavljamo vam najbrži recept za izdašne i vrlo ukusne kanelone koje ćete praviti jednom nedeljno. Toliko je brzo i jednostavno!
Kaneloni, cilindrični oblik lazanja, vrsta je testenine koja spada u najpopularnije na svetu, a slavna italijanska kuhinja nudi nam mnogo načina da je iskoristimo!
Ova punjena testenina može se filovati raznim vrstama nadeva, a omiljene su varijante sa sirom. Jedna popularna verzija kanelona je ona s rikotom, parmezanom i spanaćem, a iznenadiće vas koliko se lako priprema!
Sve što je potrebno je nekoliko sastojaka, a rezultat je izdašan i zasitan ručak po svačijem ukusu.
Sastojci:
- 10 kanelona (mogu i urolovani listovi za lazanje)
- 3 čena belog luka
- 1 kašika suvog origana
- 400 g opranog i osušenog spanaća
- 500 g rikote
- 80 g parmezana
- 350 g mocarele
- 250 g paradajz pirea
- 1 šaka svežeg bosiljka ili peršuna
- 2 kašike maslinovog ulja
- So i biber po ukusu, origano
Priprema
- Uključite rernu da se greje na 200°C.
- Sipajte vodu u šerpu i stavite da prokuva, pa posolite čim proključa i ubacite testeninu. Kuvajte četiri minuta, pa odmah procedite i prebacite kanelone u haldnu vodu. Posle 10 minuta, ocedite testeninu.
- Na srednjoj vatri, na maslinovom ulju propržite izgnječen beli luk i dodajte sitno seckan spanać.
- Propržite, pa ga u jednoj posudi pomešajte s rikota sirom, začinite solju i biberom, pa narendajte dve trećine parmezana. Potom u to ubacite sitno seckane listove bosiljka ili peršuna i dobro promešajtate.
- Na dno posude za pečenje nanesite polovinu pripremljenog pirea od paradajza.
- Sipajte u špric ili u kesu za fil mešavinu spanaća i sira, pa time napunite kuvane, ohlađene i dobro oceđene kanelone. Ređajte ih po posudi i pospite origanom, pa prelijte drugom polovinom pirea od paradajza.
- Potom narendajte mocarelu i time pospite kanelone.
- Prekrijte folijom i pecite oko pola sata. Posle 20 minuta, skinite foliju, tako da se pred kraj peče bez nje.
Pogledajte kako se prave kaneloni sa spanaćem i sirom.
* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.
BONUS VIDEO
Kako se sprema domaća testenina?