Poznato nam je koliko tanjir tople pileće supe može da bude značajan dok se borimo s infekcijom, a da biste bili sigurni da se u njoj nalazi sve što vam treba da ojačate imunitet, obavezno ubacite ovih šest sastojaka.
Sezona virusa i infekcija je u punom zamahu, ali zašto je umesto toga ne bismo zvali sezonom supa? One će nam svakako biti najvažniji saveznik!
Jačanje imunog sistema je prioritet tokom zime, a odgovor šta je najbolje za organizam ne krije se u skupim sokovima u elegantnim flašicama već u onome što svi imamo u kući: povrću i mesu koje je dokazano efikasno u građenju čeličnog imuniteta.
Pomešajte ih na pravi način i dobićete ukusnu i zdravu supu koja će vam pomoći da se izborite s virusima.
Šta mora da sadrži supa za imunitet?
-
1. Piletina
Pileće meso je odličan izvor vitamina B6, koji je uključen u razne hemijske procese koji se odvijaju u telu, kao i proteina koji se lako vare. Pored toga, bujon od pilećih kostiju ima mnoge korisne hranljive materije, pa tako, recimo, pileći kolagen i hondroitin pomažu u popravljanju stanja creva i jačanju imunog sistema.
-
2. Šargarepe
Poznato je da je šargarepa vrlo korisna za imunitet, pre svega zahvaljujući vitaminima A i C, kojih ima napretek i koji deluju kao antioksidansi, štiteći ćelije imunološkog sistema od oštećenja koje izazivaju slobodni radikali. Sadrži i vitamin B6, koji je neophodan za optimalan imuni odgovor i njegov nedostatak je povezan sa oslabljenim imunitetom.
-
3. Crni luk
Ovo povrće je vrlo bogato vitaminom C, koji pomaže u regulisanju imuniteta, proizvodnji kolagena i apsorpciji gvožđa i moćan je antikosidans. Uz to, u crnom luku ima mnogo vitamina B kompleksa, uključujući folate i vitamin B6.
-
4. Maslinovo ulje
Mediteranska ishrana često se proglašava najzdravijom na svetu iz mnogo razloga, a maslinovo ulje je jedan od vodećih. Ono sadrži obilje vitamina A, D, E i K, koji su svi značajni za imuni i kardiovaskularni sistem. Tu su i antioksidansi i antiinflamatorni efekti, kao antibakterijska svojstva zbog kojih se preporučuje u ishrani.
-
5. Crvena paprika
Mesnate paprike crvene boje imaju brojne zdravstvene prednosti zahvaljujući svojim vitaminima, mineralima i antioksidansima, ali je bez sumnje najvažniji nutrijent u njima vitamin C. Crvene paprike imaju više ovog vitamina nego limun i pomorandže!
-
6. Peršun
Jedna od najpopularnijih začinskih biljaka na našim prostorima preporučuje se u zimskim mesecima, kada se lako šire respiratorne infekcije, jer je vrlo značajna za očuvanje i jačanje imuniteta. Ima razna važna svojstva, kao što su antiinflamatorno, antioksidansno, antiseptičko, antibakterijsko, a posebno se ističe količinom vitamina C, kojeg u 100 g sadrži 133 mg.
Recept za pileću supu za imunitet
Sastojci:
- 1 pileći file
- 1 litar vode
- 1 pileća kocka za supu
- 1 kašika maslinovog ulja
- 1 glavica crnog luka, srednje veličine
- 3 šargarepe, srednje veličine
- 1 paprika (najbolje crvena, može i zelena)
- 1 kašičica suvog začina
- peršun po ukusu
- morska so i biber po ukusu
Priprema
- Zagrejte maslinovo ulje u šerpi, pa u to ubacite sitno seckan crni luk.
- Kad postane staklast, dodajte sitno sečenu šargarepu i papriku, pa dodajte suvi začin i dobro promešajte i ubacite pileći file sečen sitno.
- Nalijte litar vode i rastvorite pileću kocku, pa dobro promešajte i dodajte suvi začin i biber.
- Ostavite da se krčka dok meso ne bude gotovo, a pred kraj dodajte sitno sečen peršun i so i kuvajte još tri do pet minuta.
* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.
BONUS VIDEO
Ko mora da se vakciniše protiv gripa?