infuzija za creva

Šta mora da sadrži najbolja supa za imunitet? Sve već imate u kuhinji, sprema se očas posla, a deluje kao IMUNOBOMBA

Poznato nam je koliko tanjir tople pileće supe može da bude značajan dok se borimo s infekcijom, a da biste bili sigurni da se u njoj nalazi sve što vam treba da ojačate imunitet, obavezno ubacite ovih šest sastojaka.

Pileća supa za imunitetfoto: Marian Weyo/Shutterstock

Sezona virusa i infekcija je u punom zamahu, ali zašto je umesto toga ne bismo zvali sezonom supa? One će nam svakako biti najvažniji saveznik!


Jačanje imunog sistema je prioritet tokom zime, a odgovor šta je najbolje za organizam ne krije se u skupim sokovima u elegantnim flašicama već u onome što svi imamo u kući: povrću i mesu koje je dokazano efikasno u građenju čeličnog imuniteta.


Pomešajte ih na pravi način i dobićete ukusnu i zdravu supu koja će vam pomoći da se izborite s virusima.

Šta mora da sadrži supa za imunitet?

 

  • 1. Piletina

 

Piletina je meso koje se često preporučuje u sezoni prehlade i gripafoto: Smeilov Sergey/Shutterstock

Pileće meso je odličan izvor vitamina B6, koji je uključen u razne hemijske procese koji se odvijaju u telu, kao i proteina koji se lako vare. Pored toga, bujon od pilećih kostiju ima mnoge korisne hranljive materije, pa tako, recimo, pileći kolagen i hondroitin pomažu u popravljanju stanja creva i jačanju imunog sistema.

 

  • 2. Šargarepe

 

Šargarepe obiluju hranljivim materijamafoto: 5 second Studio/Shutterstock

Poznato je da je šargarepa vrlo korisna za imunitet, pre svega zahvaljujući vitaminima A i C, kojih ima napretek i koji deluju kao antioksidansi, štiteći ćelije imunološkog sistema od oštećenja koje izazivaju slobodni radikali. Sadrži i vitamin B6, koji je neophodan za optimalan imuni odgovor i njegov nedostatak je povezan sa oslabljenim imunitetom.

 

  • 3. Crni luk

 

Crni luk, kao i beli luk, moćan je borac protiv infekcija, koji jača imuni sistem i smanjuje upalufoto: Shutterstock / NUM LPPHOTO

Ovo povrće je vrlo bogato vitaminom C, koji pomaže u regulisanju imuniteta, proizvodnji kolagena i apsorpciji gvožđa i moćan je antikosidans. Uz to, u crnom luku ima mnogo vitamina B kompleksa, uključujući folate i vitamin B6.

  • 4. Maslinovo ulje

 

Maslinovo ulje ima antiinflamatorno svojstvofoto: Shutterstock/masa44

Mediteranska ishrana često se proglašava najzdravijom na svetu iz mnogo razloga, a maslinovo ulje je jedan od vodećih. Ono sadrži obilje vitamina A, D, E i K, koji su svi značajni za imuni i kardiovaskularni sistem. Tu su i antioksidansi i antiinflamatorni efekti, kao antibakterijska svojstva zbog kojih se preporučuje u ishrani.

 

  • 5. Crvena paprika

 

Crvene paprike su najpoznatije po vitaminu Cfoto: FotoCuisinette/Shutterstock

Mesnate paprike crvene boje imaju brojne zdravstvene prednosti zahvaljujući svojim vitaminima, mineralima i antioksidansima, ali je bez sumnje najvažniji nutrijent u njima vitamin C. Crvene paprike imaju više ovog vitamina nego limun i pomorandže!

 

  • 6. Peršun

 

Peršun je vrlo koristan za zdravlje u sezoni infekcijafoto: Real Moment/Shutterstock

Jedna od najpopularnijih začinskih biljaka na našim prostorima preporučuje se u zimskim mesecima, kada se lako šire respiratorne infekcije, jer je vrlo značajna za očuvanje i jačanje imuniteta. Ima razna važna svojstva, kao što su antiinflamatorno, antioksidansno, antiseptičko, antibakterijsko, a posebno se ističe količinom vitamina C, kojeg u 100 g sadrži 133 mg.

Recept za pileću supu za imunitet

 

Pileća supica s puno luka i šargarepamafoto: AS Foodstudio/Shutterstock

Sastojci:

 

  • 1 pileći file
  • 1 litar vode
  • 1 pileća kocka za supu
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • 1 glavica crnog luka, srednje veličine
  • 3 šargarepe, srednje veličine
  • 1 paprika (najbolje crvena, može i zelena)
  • 1 kašičica suvog začina
  • peršun po ukusu
  • morska so i biber po ukusu


Priprema

  1. Zagrejte maslinovo ulje u šerpi, pa u to ubacite sitno seckan crni luk.
  2. Kad postane staklast, dodajte sitno sečenu šargarepu i papriku, pa dodajte suvi začin i dobro promešajte i ubacite pileći file sečen sitno.
  3. Nalijte litar vode i rastvorite pileću kocku, pa dobro promešajte i dodajte suvi začin i biber.
  4. Ostavite da se krčka dok meso ne bude gotovo, a pred kraj dodajte sitno sečen peršun i so i kuvajte još tri do pet minuta.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Ko mora da se vakciniše protiv gripa?