recepti

Od predjela do dezerta - ali ništa od onog što očekujete! Predlog (ne)običnog jelovnika za Svetog Nikolu

Riba i prebranac su dobar izbor, ali šta kažete da svoje goste počastite nekim pomalo neočekivanim jelima?

PREDLOG JELOVNIKA ZA SVETOG NIKOLU foto: Drazen Zigic/Shutterstock

Približava se jedna od najvećih slava kod Srba, a to je Sveti Nikola. Slava je posna jer spada u božićni post koji traje 40 dana. Ako ove godine slavite u krugu porodice potrudite se da trpeza bude raskošna.

 

Sveti Nikola je jedan od najvažnijih praznika u tradiciji mnogih naroda, a jelovnici za ovu priliku obično sadrže jela koja su u skladu sa postom, jer je u mnogim mestima običaj da se na ovaj dan ne konzumira meso.

 

Evo predloga za posni jelovnik za Svetog Nikolu

Predjelo:

 

Sarme sa pirinčem i povrćem – Tradicionalna sarmica, ali bez mesa, sa rižom, kiselim kupusom i začinima.

 

Pita sa prazilukom i sirom – Fina pita sa slojevima testa, praziluka i kisele pavlake ili sira.

 

Pečeni pasulj – Pasulj sa suvim začinima, paradajzom, crnim lukom i maslinovim uljem.

 

Salata od crvene leblebije – Lebelija sa crnim lukom, peršunom, maslinovim uljem i limunom.

POSNA SARAMA JE OMILJENO JELO NA SLAVSKOJ TRPEZI foto: Promo

Glavna jela:

 

Pečena riba (najčešće šaran ili som) – Riba je obavezna na stolu za Svetog Nikolu, pa je pečena riba sa začinima dobar izbor.

 

Punjeni šampinjoni sa sirom i začinskim biljem – Ukusni punjeni šampinjoni sa sirom i začinima, savršen za ljubitelje vegetarijanske hrane.

 

Pita sa krompirom i prazilukom – Jelo sa korama, krompirom, prazilukom i maslinovim uljem.

 

Zeleni grašak sa šampinjonima – Lagano jelo sa graškom i šampinjonima na maslinovom ulju.

POSNA PITA JE ODLIČAN IZBOR ZA SLAVEfoto: Esin Deniz/Shutterstock

Dezert:

 

Sveti Nikola kolači – Kolači sa orašastim plodovima, medom i suvim grožđem, koji su tradicionalni za ovaj praznik.

 

Medeni keksići – Keksići sa medom, cimetom i orasima, ukrašeni šećerom u prahu ili glazurom.

 

Pita od jabuka – Pita sa tankim korama, jabukama, cimetom i orasima.

Baklava – Slatka baklava sa orasima i medom, za one koji vole bogate i slatke deserte.

PITA SA JABUKAMA JE UVEK DOBAR IZBORfoto: Shutterstock, Berka7

Piće:

 

Kompot od sušenog voća – Kompot od šljiva, jabuka, grožđa i drugih sušenih plodova.

 

Sok od narandže – Prirodni sok od narandže ili šipka, koji osvežava i daje bogatstvo vitamina.

 

Vino – Umeren izbor crnog ili belog vina, zavisno od ukusa.

 

Ovaj jelovnik je postan i bogat, sa velikim naglaskom na sezonske plodove i namirnice koje su dostupne u ovom periodu godine, a istovremeno se poštuju tradicije vezane za Svetog Nikolu.

 

Bonus video:

Veroučitelj o posti i važnoj funkciji koju on ima