miris zime

Pronašli smo 3 ubedljivo najlepša domaća kompota! Lagani su, ukusni i slasni, a jedan tajni sastojak ih čini posebnim

0

Dok napolju veje sneg ili se vetar poigrava prozorima, šolje toplog napitka i činije punih voćnih zalogaja deluju kao melem za dušu.

Evo kako napraviti najlepše kompote
Evo kako napraviti najlepše kompotefoto: Shutterstock / Dream79

Zima je pravo vreme za mirisne, domaće kompote koji u trenu greju dušu i stvaraju nostalgičnu atmosferu.

 

Iako su kompoti klasičan deo zimskog repertoara, jedan neobičan sastojak može ih učiniti još lepšima i ukusnijima – latice suve ruže.

 

Njihov nežni miris i suptilna aroma daju kompotima notu sofisticiranosti i čine ih posebnim prazničnim delikatesom. Donosimo tri recepta za najlepše zimske kompote uz ovu čarobnu tajnu!

 

1. Kompot od jabuka, suvih šljiva i latica ruže

 

Sastojci:

  • 4 veće zimske jabuke
  • 150 g suvih smokava
  • 2 kašike suvih latica ruže
  • 1 kašičica cimeta
  • 2-3 kašike meda (po želji)
  • 1 litar vode

 

Priprema:

  1. Jabuke oljuštite, očistite i isecite na krupnije komade.
  2. U šerpu sipajte vodu i dodajte jabuke, suve smokve i cimet. Kuvajte na srednjoj vatri oko 15 minuta.
  3. Pred kraj dodajte suve latice ruže i promešajte, a zatim kuvajte još 3-4 minuta.
  4. Sklonite sa vatre i ostavite da se malo prohladi. Dodajte med po želji i poslužite toplo ili hladno.

 

2. Kompot od krušaka, vanile i latica ruže

 

Sastojci:

  • 5 zrelih krušaka
  • 1 štapić vanile ili 1 kašičica ekstrakta vanile
  • 2 kašike suvih latica ruže
  • 1 kašika šećera ili meda
  • 1 litar vode
  • 1/2 limuna (sok)

 

Priprema:

  1. Kruške oljuštite i isecite na četvrtine. Nakapajte ih limunovim sokom da ne potamne.
  2. U šerpu sipajte vodu, dodajte šećer, vanilu i kruške. Kuvajte oko 15 minuta.
  3. Dodajte suve latice ruže i ostavite da se krčkaju još 5 minuta na tihoj vatri.
  4. Sklonite sa šporeta i ostavite da se prohladi.

 

3. Kompot od suvih kajsija, cimeta i latica ruže

 

Sastojci:

  • 200 g suvih kajsija
  • 1 kašičica cimeta
  • 2 kašike suvih latica ruže
  • 1 kašika meda
  • 1 litar vode

 

Priprema:

  1. Suve kajsije operite i potopite u toplu vodu na 10 minuta da omekšaju.
  2. Stavite ih u šerpu sa vodom, dodajte cimet i kuvajte na srednjoj vatri oko 15 minuta.
  3. Dodajte suve latice ruže i kuvajte još 3-4 minuta.
  4. Sklonite sa vatre, dodajte med i promešajte. Ostavite da se prohladi.

 

Savršen zimski dodatak: Latice suve ruže nisu samo dekorativne, već dodaju poseban miris i blagu aromu koja čini ove kompote nezaboravnim. Probajte ove recepte i unesite toplinu i raskoš u svoje zimske trenutke.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Evo poslastice iz najluđih snova!

Error in getting video.

 

 

makonda-tracker