čik im odolite

Najlepši posni, sitni kolači za Sv. Nikolu: Badem-štanglice, posne vanilice i bombice s rumom koje će oduševiti goste

Nema šarene i slatke trpeze za slavu bez različitih vrsta sitnih kolača, a za predstojeći dan Svetog Nikole predlažemo vam ove recepte za posne kolačiće.

Posni sitni kolači za slavufoto: Irina Goleva /Shutterstock, Bada1/Shutterstock

Posle izdašnog i ukusnog ručka na obeležavanju porodične slave, nema ničega slađeg od kolačića, a kako je predstojeća krsna slava Sveti Nikola posna, danas vam predstavljamo tri fenomenalna recepta za sitne kolače bez namirnica životinjskog porekla.

 

Svi ovi posni, sitni kolači prave se vrlo brzo i jednostavno, a rezultat će biti neodoljive poslastice koje će vaši gosti slistiti za tili čas.

 

1. Rum bombice

 

Jednostavne posne rum bombicefoto: Natalia Hanin/Shutterstock

Sastojci:

 

  • 100 g crne čokolade
  • 100 g mlevenih oraha
  • suvog grožđa po ukusu
  • 250 g mlevenog keksa
  • 250 g šećera u prahu
  • 250 g posnog margarina (na sobnoj temperaturi)
  • 2 kašike ruma

 

Priprema

  1. Mikserom umutite margarin koji je odstojao na sobnoj temperaturi sa šećerom u prahu.
  2. Dodajte potom keks, orahe i rum, ali ostavite sa strane jednu kašiku mlevenog keksa da imate kasnije za posipanje.
  3. Dobro promešajte, pa mesite smesu sve dok ne bude kompaktna.
  4. Oblikujte lopticu, a u sredinu svake ubacite 1-3 zrna suvog grožđa.
  5. Otopite čokoladu, pa time prelijte kuglice.
  6. Ređajte ih u korpice i dok je još čokolada topla pospite mlevenim keksom.

2. Posne vanilice

 

Domaće posne vanilicefoto: Stefan foto video, Shutterstock

Sastojci:

 

  • 100 g posnog margarina
  • 250-300 g brašna
  • 100 g mlevenih oraha
  • 100 g šećera u prahu + još za posipanje
  • 1 kesica vanilinog šećera
  • 1/2 kesice praška za pecivo
  • rendana korica jednog limuna
  • malo džema

 

Priprema

  1. Umutite posni margarin sa šećerom u prahu penasto. Dodati brašno s praškom za pecivo, pa zatim ubacite orahe, koricu limuna, vanilin šećer.
  2. Zamesite glatk testoo, a ako je tvrdo, sipajte 2-3 kašike vode.
  3. Razvucite oklagijom, pa vadite krugove čašicom za rakiju i ređajte u pleh koji ste obložili pek-papirom.
  4. Pecite na 170-180 stepeni oko 15 min.
  5. Svaku vanilicu premažite tanko džemom i uvaljajte u prah šećer.
  6. Ređajte u kutiju i dobro zatvorite.

3. Čokoladne badem-štanglice

 

Čokoladni kolačići s bademimafoto: Rahmah Hastuti/Shutterstock

Sastojci:

 

  • 220 grama otopljenog kokosovog ulja
  • 120 mililitara krema od kokosa
  • 50 grama kakao praha
  • 40 grama šećera u prahu
  • prstohvat morske soli
  • 1/4 kašičice ekstrakta vanile
  • listići badema


Priprema

  1. U blender stavite otopljeno kokosovo ulje, pa kokosov krem (koji možete napraviti sami) na sobnoj temperaturi, kakao, šećer u prahu, so i vanilu.
  2. Dobro izblendajte dok se ne sjedini, pa dodajte šećer po ukusu, dok će još vanile i kakaoa pojačati čokoladni ukus.
  3. Sipajte u kalup po izboru, a ako ne sipate u kalupe u oblicima, dobićete masu poput čokolade koju možete seći na štanglice. Koristite papirne korpice ili pek-papir za oblaganje, pa pospite listićima badema i stavite u zamrzivač.
  4. Na sobnoj temperaturi može da stoji sat vremena, pose čega postaje mekanije, dok se u vrlo toplim prostorijama topi, pa požurite i poslužite ih uz kafu.

BONUS VIDEO

Praznična trpeza: Ukus porodičnog okupljanja i sreće