zdrava hrana

Poboljšava probavu, jača imunitet i podstiče mršavljenje: Ovu zaboravljenu voćku svakog dana treba da jedete!

Stara, zaboravljena voćka bogata hranljivim sastojcima ima brojne zdravstvene prednosti, a može se naći jedino na pijacama 

MUŠMULA JE VEOMA KORISNA ZA NAŠE ZDRAVLJEfoto: Shutterstock / Look Studio

Mušmula je plod lokvata, vrste koja pripada porodici Rosaceae. Poreklom iz kišnih šuma u ​​planinskim predelima jugoistočne Kine, kao i iz jugoistočne Evrope, mušmula se od tada proširila širom sveta.

 

Nerastvorljiva vlakna mušmule, posebno pektini, mogu delovati kao laksativ, smanjujući apsorpciju holesterola i štiteći debelo crevo od mogućih kancerogena. Pored toga, mušmula je odličan izvor vitamina A, važnog za održavanje integriteta sluzokože i kože.

 

Njemu moramo dodati brojne flavonoide iz antioksidanata koji zajedno sa vitaminom A mogu pomoći u zaštiti od raka pluća i usne duplje. Kalijum pomaže u zaštiti kardiovaskularnog zdravlja doprinoseći kontroli otkucaja srca i krvnog pritiska, mangan je kofaktor za antioksidativni enzim superoksid dismutazu, a gvožđe i bakar su potrebni za proizvodnju crvenih krvnih zrnaca.

10 blagodeti koje mušmule imaju na ljudski organizam:

 

Poboljšava probavu:


Mušmula sadrži dijetetska vlakna koja pomažu u regulaciji probave, sprečavaju zatvor i olakšavaju rad creva.

 

Podstiče imunitet:

 

Zbog visokog sadržaja vitamina C, mušmula jača imunitet i pomaže u borbi protiv infekcija.

 

Reguliše šećer u krvi:

 

Njena vlakna pomažu u kontroli nivoa šećera u krvi usporavanjem apsorpcije glukoze.

 

Poboljšava zdravlje srca:

 

Sadrži kalijum i antioksidanse koji smanjuju krvni pritisak i štite srce od bolesti.

BENEFITI MUŠMULA NA LJUDSKI ORGANIZAM SU BROJNE foto: Shutterstock / Halil ibrahim mescioglu

Detoksikuje organizam:

 

Mušmula deluje kao prirodni diuretik, pomažući eliminaciju toksina iz tela.

 

Podržava zdravlje bubrega:

 

Diuretička svojstva mušmule pomažu u prevenciji bubrežnih kamenaca i upala mokraćnih puteva.

 

Jača kosti:

 

Minerali poput kalcijuma i magnezijuma podržavaju zdravlje kostiju i smanjuju rizik od osteoporoze.

Pomaže kod mršavljenja:

 

Niskokalorična, a bogata vlaknima, mušmula daje osećaj sitosti i pomaže u regulaciji telesne težine.

 

Smanjuje upale:

 

Antioksidansi poput polifenola i flavonoida imaju protivupalna svojstva i mogu pomoći u smanjenju upalnih stanja.

 

Poboljšava zdravlje kože:

 

Zbog sadržaja vitamina C i antioksidanasa, mušmula pomaže u borbi protiv starenja kože i pospešuje regeneraciju tkiva.

 

Bonus video:

Rakija - zdravlje ili opasnost?