ukusno i brzo

Ideje za posni doručak ili večeru tokom Božićnog posta: 7 fenomenalnih predloga – od zasitnih peciva do zdravih jela

Ako ne znate šta sve možete da jedete za doručak i večeru za vreme Božićnog posta, a da vam jelovnik bude raznovrstan, predlažemo sledeća jela

Posne domaće projice sa susamomfoto: Miljan Zivkovic/Shutterstock

Božićni post traje od 28. novembra 2024. do 7. januara 2025. godine, a on ukoliko ste odlučili da poštujete veliki post u susret Božiću znate da on ima određena pravila.


Nekih dana posti se na ulju, nekih na vodi, riba nije uvek dozvoljena, a u svakom slučaju, jedna od čestih dilema u danima posta jeste kako napraviti zasitan i ukusan doručak bez bilo kakvih namirnica životinjskog porekla.


Srećom, mogućnosti je mnogo, a mi vam u nastavku predstavljamo nekoliko odličnih ideja.

Kiflice s ajvarom

 

Domaće kiflice posute susamom i premazane posnim majonezomfoto: NoirChocolate/Shutterstock

Sastojci:

  • 500 g brašna
  • 200 ml tople vode
  • 1 kocka kvasca
  • 1 kašičica šećera
  • 1 kašičica soli
  • posni majonez za premazivanje
  • 100 ml ulja
  • 3 kašike ajvara
  • susam za posipanje


Priprema

 

  1. Izmrvite kvasac u činiju i dodajte mu šećer, kašičicu brašna, pa preko sipajte malo pripremljene tople vode i dobro promešajte. Ostavite na 10 minuta da nadođe.
  2. U drugoj činiji pomešajte so, brašno i postepeno dodajte ulje i vodu, kao i aktivirani kvasac. Zamesite, pa ostavite da odstoji pola sata.
  3. Premesite, pa razvucite oklagijom i krug secite na trouglove i njih rolajte u kiflice. Ređajte po plehu obloženim pek-papirom.
  4. Namažite ih posnim majonezom, pa pospite susamom i pecite u rerni zagrejanoj na 200 stepeni, oko 20 minuta.

 

Čia puding s jabukom

 

Čia puding s jabukamafoto: Olga Miltsova/Shutterstock

Sastojci:

 

  • 3 kašike čia semenki
  • 1 jabuka
  • 1 šolja mleka po izboru (kravljeg ili biljnog, kao što su ovseno, pirinčano, bademovo, kokosovo...)
  • 1-2 kašike meda
  • 1/2 kašičice cimeta


Priprema

  1. Sipajte u posudu za serviranje čia semenke, prelijte ih mlekom, pa dodajte med i cimet i dobro promešajte.
  2. Ujutro dodajte rendanu ili sitno seckanu jabuku (može i kompot) i promešajte, pa jedite za doručak.
  3. Može da se služi i kao užina, a slobodno eksperimentišite i dodajte orašaste plodove ili sitno seckano suvo voće.

Posne palačinke na brzinu

 

Mekane posne palačinkefoto: NataliaPopova/Shutterstock

Sastojci:

 

  • 500 ml kisele vode
  • 300 grama brašna
  • 1 kesica praška za pecivo
  • polovina kesice sode bikarbone
  • 1 mala šolja ulja
  • prstohvat soli
  • ulja po potrebi (za podmazivanje tiganja)


Priprema

  1. Sipati u činiju kiselu vodu i ulje, pa postepeno i uz mešanje dodavati prethodno pomešane suve sastojke: brašno, so, prašak za pecivo i sodu bikarbonu.
  2. Nakon što sjedinite sastojke, zagrejte nauljen tiganj i sipajte smesu manjom kutlačom.
  3. Posle oko pola minuta okrenite palačinku da se zapeče s druge strane, i tako dok ne potrošite materijal.
  4. Filujte palačinke džemom i mlevenim orasima ili posnim keksom i rolajte.

 

Salata s tunjevinom

 

Ukusna obrok salata s tunjevinom može da se jede za doručak, ručak ili večerufoto: DronG/Shutterstock

Sastojci:

 

  • nekoliko listova zelene salate
  • 1 paradajz
  • 180 g tunjevine
  • 1 kašika jabukovog sirćeta
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • začini po ukusu

 

Priprema

  1. Dobro operite i iseckajte salatu, pa dodaje sitno seckan paradajz i tunjevinu iz konzerve.
  2. Prelijte sirćetom i uljem i dobro promešajte.
  3. Služite uz integralni hleb.

Posni proja-mafini

 

Posne domaće projice sa susamomfoto: Shutterstock/Edvard Nalbantjan

Sastojci:

 

  • 3 čaše pšeničnog ulja
  • 3 čaše kukuruznog brašna
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 2 čaše vode
  • 1 čaša kisele vode
  • 1 čaša ulja
  • 2 kašičice soli


Priprema

  1. U činiji pomešajte kukuruzno i pšenično brašno, so i prašak za pecivo, pa postepeno dodajte kiselu i običnu vodu i, na kraju ulje.
  2. Sve dobro promešajte varjačom i razbijte grudvice od brašna ako su se formirale.
  3. Prebacite u kalup za mafine, podmazan ili obložen papirnim korpicama za pečenje.
  4. Pecite oko 20 minuta u rerni zagrejanoj na 200 stepeni.

 

Osnovni recept za ovsenu kašu

 

Ovsena kaša s bobičastim voćemfoto: Vladislav Noseek/Shutterstock

Sastojci:

 

  • 1 šolja ovsenih pahuljica
  • 1 šolja mleka
  • 1 šolja vode
  • 1/8 kašičica soli
  • 1/2 kašičice cimeta
  • 1 kašičica meda
  • dodaci po želji: sveže voće, bademi,lešnici, orasi

 

Priprema

 

Stavite u srednju šerpu ovas, pa sipajte vodu, mleko, so i cimet. Kada proključa, smanjite na nisku temperaturu.
Krčkajte otklopljeno 3 do 5 minuta dok se ne zgusne, povremeno mešajući. Uklonite sa vatre i ostavite da se malo ohladi.
Podelite u dve činije i svaku porciju prelijte medom, a potom stavite željene prelive, voće i orašaste plodove i uživajte.