Ako ne znate šta sve možete da jedete za doručak i večeru za vreme Božićnog posta, a da vam jelovnik bude raznovrstan, predlažemo sledeća jela
Božićni post traje od 28. novembra 2024. do 7. januara 2025. godine, a on ukoliko ste odlučili da poštujete veliki post u susret Božiću znate da on ima određena pravila.
Nekih dana posti se na ulju, nekih na vodi, riba nije uvek dozvoljena, a u svakom slučaju, jedna od čestih dilema u danima posta jeste kako napraviti zasitan i ukusan doručak bez bilo kakvih namirnica životinjskog porekla.
Srećom, mogućnosti je mnogo, a mi vam u nastavku predstavljamo nekoliko odličnih ideja.
Kiflice s ajvarom
Sastojci:
- 500 g brašna
- 200 ml tople vode
- 1 kocka kvasca
- 1 kašičica šećera
- 1 kašičica soli
- posni majonez za premazivanje
- 100 ml ulja
- 3 kašike ajvara
- susam za posipanje
Priprema
- Izmrvite kvasac u činiju i dodajte mu šećer, kašičicu brašna, pa preko sipajte malo pripremljene tople vode i dobro promešajte. Ostavite na 10 minuta da nadođe.
- U drugoj činiji pomešajte so, brašno i postepeno dodajte ulje i vodu, kao i aktivirani kvasac. Zamesite, pa ostavite da odstoji pola sata.
- Premesite, pa razvucite oklagijom i krug secite na trouglove i njih rolajte u kiflice. Ređajte po plehu obloženim pek-papirom.
- Namažite ih posnim majonezom, pa pospite susamom i pecite u rerni zagrejanoj na 200 stepeni, oko 20 minuta.
Čia puding s jabukom
Sastojci:
- 3 kašike čia semenki
- 1 jabuka
- 1 šolja mleka po izboru (kravljeg ili biljnog, kao što su ovseno, pirinčano, bademovo, kokosovo...)
- 1-2 kašike meda
- 1/2 kašičice cimeta
Priprema
- Sipajte u posudu za serviranje čia semenke, prelijte ih mlekom, pa dodajte med i cimet i dobro promešajte.
- Ujutro dodajte rendanu ili sitno seckanu jabuku (može i kompot) i promešajte, pa jedite za doručak.
- Može da se služi i kao užina, a slobodno eksperimentišite i dodajte orašaste plodove ili sitno seckano suvo voće.
Posne palačinke na brzinu
Sastojci:
- 500 ml kisele vode
- 300 grama brašna
- 1 kesica praška za pecivo
- polovina kesice sode bikarbone
- 1 mala šolja ulja
- prstohvat soli
- ulja po potrebi (za podmazivanje tiganja)
Priprema
- Sipati u činiju kiselu vodu i ulje, pa postepeno i uz mešanje dodavati prethodno pomešane suve sastojke: brašno, so, prašak za pecivo i sodu bikarbonu.
- Nakon što sjedinite sastojke, zagrejte nauljen tiganj i sipajte smesu manjom kutlačom.
- Posle oko pola minuta okrenite palačinku da se zapeče s druge strane, i tako dok ne potrošite materijal.
- Filujte palačinke džemom i mlevenim orasima ili posnim keksom i rolajte.
Salata s tunjevinom
Sastojci:
- nekoliko listova zelene salate
- 1 paradajz
- 180 g tunjevine
- 1 kašika jabukovog sirćeta
- 1 kašika maslinovog ulja
- začini po ukusu
Priprema
- Dobro operite i iseckajte salatu, pa dodaje sitno seckan paradajz i tunjevinu iz konzerve.
- Prelijte sirćetom i uljem i dobro promešajte.
- Služite uz integralni hleb.
Posni proja-mafini
Sastojci:
- 3 čaše pšeničnog ulja
- 3 čaše kukuruznog brašna
- 1 kesica praška za pecivo
- 2 čaše vode
- 1 čaša kisele vode
- 1 čaša ulja
- 2 kašičice soli
Priprema
- U činiji pomešajte kukuruzno i pšenično brašno, so i prašak za pecivo, pa postepeno dodajte kiselu i običnu vodu i, na kraju ulje.
- Sve dobro promešajte varjačom i razbijte grudvice od brašna ako su se formirale.
- Prebacite u kalup za mafine, podmazan ili obložen papirnim korpicama za pečenje.
- Pecite oko 20 minuta u rerni zagrejanoj na 200 stepeni.
Osnovni recept za ovsenu kašu
Sastojci:
- 1 šolja ovsenih pahuljica
- 1 šolja mleka
- 1 šolja vode
- 1/8 kašičica soli
- 1/2 kašičice cimeta
- 1 kašičica meda
- dodaci po želji: sveže voće, bademi,lešnici, orasi
Priprema
Stavite u srednju šerpu ovas, pa sipajte vodu, mleko, so i cimet. Kada proključa, smanjite na nisku temperaturu.
Krčkajte otklopljeno 3 do 5 minuta dok se ne zgusne, povremeno mešajući. Uklonite sa vatre i ostavite da se malo ohladi.
Podelite u dve činije i svaku porciju prelijte medom, a potom stavite željene prelive, voće i orašaste plodove i uživajte.