super ideje

Za svih 7 dana u nedelji: Recepti za najlepše posne obroke savršene za doručak ili večeru

0

Ukoliko ste počeli da postite ove ideje će vam dobro doći 

PREDLOG POSNOG JELOVNIKA ZA 7 DANA
PREDLOG POSNOG JELOVNIKA ZA 7 DANA foto: Shutterstock / CandyRetriever

Veliki Božićni post je počeo i sada već mnogi razmišljaju šta bi mogli da spreme ukusno i lepo za doručak. Dobra organizacija je pola posla, a ako već imate ideje kao na tacni to će vam dodatno olakšati funkcionisanje tokom posta.

 

Spremanje posnih jela ne mora da bude dosadno, niti se mora svoditi na nekoliko istih namirnica. Povrće, slatki namazi, kroasani, pite... Sve ovo se može naći na vašoj trpezi tokom dana posta

 

Ovo je spisak 7 recepata koje možete spremiti za doručak ili večeru tokom jedne cele nedelje.

Pita sa pečurkama

 

Sastojci:

 

  • 500 g kora za pitu
  • 400 g šampinjona ili drugih pečuraka
  • 2 manja praziluka
  • ili 1 praziluk i 3 struka mladog crnog luka
  • po želji nekoliko listova sremuša
  • ili 2 čena belog luka
  • 150 ml ulja
  • 400 ml kisele vode 150 g brašna
  • 150 g pšeničnog griza
  • kesica praška za pecivo
  • 2 kašičice soli
  • 1 kašičica bibera

 

UKUSNA PITA SA PEČURKAMA IDEALNA ZA POST
UKUSNA PITA SA PEČURKAMA IDEALNA ZA POST foto: Esin Deniz/Shutterstock

Priprema:

 

Iseckati praziluk i luk na kockice i staviteti da se dinsta, pa nakon 5 minuta dodati šampinjone isečene na listiće i dinstati sve zajedno oko 10 minuta. Dodati biber, so, beli luk i sremuš.

 

Drugi fil: Pomešati brašno, griz, prašak za pecivo i so. Dodati gaziranu vodu i 70 ml ulja. Promešati ručno, a zatim i mikserom.

 

Preko prve i druge kore premazati fil od griza (po 2 kašike na svaku koru), a preko treće fil sa pečurkama. Preko četvrte i pete kore ponovo premazati fil sa grizom. Preko šeste kore sipati fil od pečuraka. Preklopiti krajeve ka unutra, pa uviti u rolat. Iseći na kocke, pa ređati na pleh. Premazati pitu preostalim filom od griza i posuti susamom, pa peći oko 40 minuta.

 

Posne mekike

 

Sastojci:

 

  • 400 g brašna
  • 20 g svežeg kvasca
  • 200 g tople vode
  • 2 kašike ulja
  • 1 kašika šećera
  • 1 kašičica soli
  • ulje po potrebi (za prženje)

 

NAJLEPŠE POSNE MEKIKE
NAJLEPŠE POSNE MEKIKE foto: GK1982, Shutterstock


Priprema

 

U malo tople vode rastvorite kvasac i šećer, dodajte 1 kašiku brašna i promešajte. Ostavite na toplom da nadođe. U posudi prosejte brašno i dodajte so i ulje. Dodajte aktivirani kvasac i promešajte, pa zamesite meko i glatko testo. Uvijte testo u foliju i ostavite na toplom da nadođe, da se udvostruči 3-4 puta.

 

Na pobrašnjenu radnu površinu prebacite testo, pa razvijte koru debljine 7-8 cm, isecite nožem na kockice ili pravougaonike i pržite u prethodno ugrejanom ulju, na tihoj vatri.

 

Gotove mekike poređajte na ubrus da se ocedite višak masti, servirajte tople.

 

Palenta 

 

Palenta je neverovatno jednostavna za pripremu. Obično se priprema u razmeri 4 : 1 (4dl vode na 100g palente).

RECEPT ZA POSNU PALENTU
RECEPT ZA POSNU PALENTU foto: Valerio Pardi/Shutterstock

U šerpicu sipajte vodu i zagrejte je do ključanja. Vodu možete posoliti po ukusu i sipati malo ulja (ukoliko postite na ulju). U ključalu vodu zatim dodajte palentu. Ovo jelo od kuvanog kukuruznog brašna možete kombinovati sa biljnim sirom, grilovanim ili dinstanim povrćem ili grilovanim pečurkama.

 

Kaša sa ovsenim pahuljicama

 

Za sve ljubitelje slatkog doručka ovsena kaša mogla bi da bude najbolja opcija. Četiri do pet kašika ovsenih pahuljica prelijte sa 150 ml vode.

OVSENA KAŠA JE ODLIČNA TOKOM POSTA
OVSENA KAŠA JE ODLIČNA TOKOM POSTA foto: Vladislav Noseek/Shutterstock

Umesto vode, možete koristiti i toplo kokosovo ili bademovo mleko. Dodajte 2 kašike biljnog proteina (opciono), 100 g bobičastog ili nekog drugog omiljenog voća i 1 kašičicu putera od kikirikija (ili nekih drugih orašastih plodova). Možete, naravno, koristiti i orašasto ili suvo voće i dodati med umesto kikiriki putera.

 

Posne kiflice sa spanaćem

 

Sastojci


Za testo:

 

  • 500 g brašna
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 1 kašičica soli
  • 1 šolja biljnog mleka
  • 1/2 šolje ulja


Za fil:

 

  • ulje za prženje
  • 200 g svežeg spanaća
  • 200 g tofu sira
  • 1 glavica crnog luka
  • 2 čena belog luka
  • so i biber po ukusu

 

POSNE KIFLICE SA SPANAĆEM
POSNE KIFLICE SA SPANAĆEM foto: Bobica10/Shutterstock


Priprema

 

Pomešajte najpre suve sastojke: brašno, prašak za pecivo i so.

U to dodajte ulje i biljno mleko, pa zamesite glatko testo i pokrijte krpom. Neka odstoji oko pola sata.

 

U tiganju na malo ulja propržite sitno seckan crni i beli luk, pa tome dodajte sitno seckan i dobro oceđen spanać, pa propržite. Dodajte tofu sir, so i biber, pa pržite dok se lepo ne sjedini.

 

Razvucite testo u krug, isecite ga na trouglove i u svaki dodajte kašikom malo fila, pa motajte kiflice. Pecite u rerni prethodno zagrejanoj na 180 stepeni oko 20-25 minuta.

 

Palačinke sa orasima

 

Sastojci:

 

  • Čaša brašna
  • Čaša vode
  • Vanilin šećer
  • Prezla
  • Seckani orasi
  • Med

 

PALAČINKE SA ORASIMA
PALAČINKE SA ORASIMA foto: Shutterstock / Deniss Grigorjevs

Priprema:

 

Umutiti brašno, vodu i vanilin šećer. Pržiti palačinke na nenauljenom tiganju za palačinke (ako postite na vodi).

 

Filovati medom, orasima i prezlom, ili džemom.

 

Hrskavi trouglići sa prazilukom i krompirom

 

Potrebno je (manja mera):

  • 6 listova tankih kora
  • 1 manji praziluk
  • 2 veća krompira
  • ulje
  • so, biber

 

HRSKAVI POSNI TROUGLIĆI
HRSKAVI POSNI TROUGLIĆI foto: Shutterstock


Priprema:

Praziluk iseći na kolutove, pa ga izdinstati na ulju. Dodati rendan krompir, pa malo i njega dinstati.

Dodati soli, bibera. Koru rasprostreti na sto, malo je pouljiti, pa je presaviti na pola. U dnu na ivicu staviti punu kašiku nadeva, pa presaviti gornji deo kore. 

 

Savijati u trouglove i ređati u podmazanu tepsiju. Sve trougliće premazati uljem i peći na 200 stepeni C oko 35 min.

 

Bonus video:

Šta je puna blagodet posta?

 

makonda-tracker