Za doručak, večeru ili slavsku trpezu, ovako pripremljena proja biće po svačijem ukusu, a najbolje od svega je što se pravi očas posla.
Proja je jedno od omiljenih jela na našim prostorima i spada u dragulje srpske tradicionalne kuhinje, a svako ima neki jedinstven recept za poseban kukuruzni hleb po ukusu svoje porodice.
Neko voli da joj doda spanać, poneko sir ili ajvar, a za šta god da se odlučite, možete računati da vas čeka zasitno i ukusno pecivo savršeno za doručak ili večeru.
Ako želite klasičnu domaću proju sa sirom, ovaj recept je sve što vam treba.
Sastojci:
- 1 čaša pšeničnog brašna
- 2 čaše kukuruznog brašna
- 1 kesica praška za pecivo
- 500 g sitnog slanog sira ili mrvljene fete
- 1/2 čaše ulja
- 1 čaša kisele vode
- 1 čaša kiselog mleka
- 3 jajeta
- 1 kašičica soli
Priprema
- Umutite jaja, pa im dodajte ulje, mineralnu vodu i kiselo mleko, pa sve promešajte.
- U odvojenoj posudi pomešajte kukuruzno i pšenično brašno s praškom za pecivo, pa postepeno dodajte u smesu s jajima, uz mućenje kako biste razbili gromuljice.
- Na kraju dodajte sir, pa tek onda so, a obavezno proverite koliko je sir slan da ne biste preterali.
- Sipajte u podmazan ili pek-papirom obložen pleh, pa pecite u rerni prethodno zagrejanoj na 220 stepeni oko 30 minuta.
BONUS VIDEO
Srpska proja na listi najboljih hlebova sveta
( Glossy, T.S.R. )