ludo testo za mafine

Jedna smesa, bezbroj vrsta mafina! Ukus birate sami, a pecivo je mekano, sveže danima i može da se zamrzne na 3 meseca

Predstavljamo vam univerzalno testo za slatke mafine kojima možete dodati voće, kakao, crnu ili belu čokoladu, bilo šta što želite da ih prilagodite svom ukusu.

Različite vrste mafina od jedne univerzalne smesefoto: Valentina_G/Shutterstock

Osnovna smesa za mafine je svugde manje-više slična, ali od ove nećete naći bolju jer ona daje najsočniju, najmekanu, a ipak dovoljno čvrstu i izdržljivu varijantu popularnog kolača.


Ideje za slatke mafine


Nakon što jednom probate recept za ovo testo za mafine, primenjivaćete ga godinama, a on je vrlo praktičan jer se uz nju odlično uklapa bilo šta što možete da dodate!

 

Neke od ideja su:

  • 1,5 kašika limunove kore + 2,5 kašike soka od limuna + 1,5 kašika maka
  • 200 g sitno seckanih jabuka + kašika mlevenih oraha
  • 180 g brusnica (suvih ili svežih) + 2 kašike soka od pomorandže
  • 3 kašike soka od limuna + 1 kašika rendane limunove kore + 210 g zamrznutih borovnica
  • 330 g sitno seckanih bresaka ili kajsija
  • 1 kašičica instant kafe + 75 g sitno seckane čokolade

Univerzalno testo za najukusnije slatke mafine


Sastojci:

 

  • 220 g brašna
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • 1 kašičica sode bikarbone
  • 1/2 kašičice soli
  • 1/2 kašičice mlevenog cimeta
  • 8 kašika putera (na sobnoj temperaturi)
  • 150 g šećera
  • 2 velika jajeta (na sobnoj temperaturi)
  • 1/2 šolje (oko 120 ml) jogurta ili kisele pavlake (na sobnoj temperaturi)
  • 1,5 kašičica ekstrakta vanile
  • 1/4 šolje (oko 60 ml) mleka bilo koje vrste (na sobnoj temperaturi)

 

Mekani mafini s borovnicama, posuti ovsenim pahuljicamafoto: Danny Schwarz/shutterstock

Priprema

  1. Uključite rernu na 220 stepeni i obložite kalup za mafine korpicama za pečenje.
  2. U velikoj posudi pomešajte suve sastojke: brašno, prašak za pecivo, cimet i so.
  3. U drugoj posudi umutite mikserom puter dok ne bude gladak i kremast (oko 1 minut), pa dodajte šećer i nastavite da mutite najmanje još dva minuta. Dodajte jaja, jogurt ili pavlaku i ekstrakt vanile, pa mutite još malo dok ne dobijete glatku smesu.
  4. Postepeno dodajte suve sastojke dok mutite manjom brzinom, pa nalivajte mleko dok mutite i ne dobijete finu, kompaktnu smesu.
  5. Dodajte ukuse po želji (voće, čokoladu, kafu i slično), pa kašikom sipajte ravnomerno testo u korpice.
  6. Pecite oko pet minuta na 220 stepeni, pa smanjite na 180 i pecite još 15-18 minuta, u zavisnosti od vaše rerne, odnosno sve dok čačkalica zabodena u sredinu mafina ne izađe čista.
  7. Ostavite da se hlade pet minuta u kalupu, pa prebacite mafine na rešetku da nastave da se hlade.
U jedan deo smese umešajte kakao prah, pa pažljivo dodajte belom testu u kalupu za mafine i dobićete crno-beli zebra-kolačfoto: Alfredo Hernandez Rios/Shutterstock

Zamrzavanje i čuvanje mafina u frižideru ili sobnoj temperaturi


Ovako pripremljeni slatki mafini mogu da stoje zamrznuti u frižideru do tri meseca.

 

Ako im dodate glazuru, u frižideru će ostati sveži nedelju dana, a neglaizrani mogu da se čuvaju na sobnoj temperaturi u zatvorenoj posudi nekoliko dana, posle čega ih treba preneti u frižider i ostaju sveži još sedam dana.

 

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Tajna žene koja izgleda savršeno, a jede 9.000 kalorija dnevno