Tiramisu je nadaleko poznata italijanska poslastica koja oduševljava svojom jednostavnošću i savršeno kremastim ukusom, a ako mu dodate kesten pire, dobićete još puniji i lepši ukus.
Tiramisu, poslastica koja spada u dragulje italijanske kuhinje, zvanično je jedne od najboljih na svetu, veoma je popularan, a njegovo ime znači "pokupi me" ili "razveseli me".
Postoji mnogo različitih recepata za domaći tiramisu, slatkiš od piškota koji je poznat po tome što se pravi brzo i jednostavno, a jedna od jesenjih opcija je tiramisu sa kesten pireom.
On će ovom dezertu dati i kremastu teksturu i fenomenalan ukus karakterističan za jesenju kuhinju, a ova torta pravi se očas posla.
Sastojci:
- pakovanje piškota
- 200 g kesten pirea
- 300 ml slatke pavlake
- 100 g šećera u prahu
- 200 ml crne kafe (jače)
- 400 g maskarpone sira
- 5 kašika ruma ili amareto likera
- kakao
Priprema
- Pireu od kestena dodajte 100 ml slatke pavlake, pa mutite mikserom ili sve zajedno umutite u blenderu, dok ne dobijete glatku i kompaktnu smesu.
- Preostalih 200 ml slatke pavlake iskoristite da napravite šlag.
- U jednoj posudi pomešajte šećer u prahu i maskarpone sir, pa umutite mikserom, a potom dodajte kesten pire i mutite još malo. Na kraju, kašikom malo po malo dodajte šlag i mešajte dok se ne sjedini.
- U manjoj činiji pomešajte jaču crnu skuvanu kafu i rum ili liker.
- Po kalupu poređajte piškote koje ste kratko umočili u ovu mešavinu kafe i alkoholnog pića, pa preko namažite polovinu pripremljenog fila. Zatim opet ređajte umočene piškote, pa novi sloj fila.
- Na kraju pospite kakao prahom i stavite u frižider da se stegne.
BONUS VIDEO
Trik s kestenom
( Glossy, T.S.R. )