Vreme kišeljenja kupusa uveliko traje, a ako ste i vi već obavili taj posao, ali ste omanuli sa količinom soli, ne brinite, možete da ga spasite
Domaćice već početkom oktobra počinju da planiraju pripremu zimnice. Na spisku se često nalazi šarena salata, barene paprike, ajvar i druge pikanterije.
Među njima, posebno mesto, svake godine zauzima i kupus, koji je ne samo odličan izbor za salatu, već i za pripremu sarme, svadbarskog kupusa, podvaraka...
Iako možda deluje lako, ponekad nije baš jednostavno odrediti koja količina soli nam treba da bismo dobili dobar kiseli kupus. Ako stavite malo, kupus se pokvari, ako stavite mnogo, bude preslan.
Ako je ovo drugo vaš slučaj, nemojte da brinete. Prilikom pripreme jela ili salate biće dovoljno da ga potopite u vodu nekoliko sati i ona će izvući višak soli.
Ipak, to nije jedini način da spasite zimnicu. Postoji još jedan trik iskusnih domaćica a to je da u bure ubacite nekoliko svežih šargarepa i zeleni paradajz.
U zavisnosti od veličine bureta ili kace odnosno količine kiselog kupusa potrebno je dodati oko 2 kg očišćenje šargarepe i isto toliko opranog zelenog paradajza koji treba da se izbuši viljuškom kako bi lakše upio višak soli iz bureta.
Bonus video:
Da li ste probali rakiju od kupusa?