(recept)

Slasni mafini od tikvica – bez grama brašna! Brzo i ukusno pecivo koje ostaje sveže i mekano i do 5 dana

Sve što vam je potrebno za ove lagane mafine verovatno već imate u kući, a oni se prave za svega nekoliko minuta. Posle toga vam ostaje samo da nervozno cupkate pored rerne dok se kućom širi božanstven miris.

Slani domaći mafini od rendanih tikvicafoto: Ingrid Balabanova/Shutterstock

Kad nemate mnogo vremena za pecivo, poput kiflica i pita, nema bolje ideje za pripremu brzog i zasitnog doručka, večere ili slanog posluženja za slavsku trpezu od mafina!

 

Umutite ih za pet do deset minuta, a peku se 20-30, pa tako već za pola sata možete uživati u neodoljivim i sočnim zalogajima.

 

Među omiljenim slanim mafinima su varijante od tikvica, a danas vam predstavljamo jedan takav recept, za koji vam ne treba čak ni brašno, koje zamenjuju ovsene pahuljice i malo palente.

Sastojci:

 

  • 500 g tikvica
  • 2 cela jajeta
  • 2 kašike kisele pavlake
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 100 g ovsenih pahuljica
  • 1/2 kesice praška za pecivo
  • 2 kašike palente
  • 1 kašičica soli (ili više, po ukusu)
  • susam, lan ili drugo seme po ukusu za posipanje


Priprema

 

  1. Oljuštite i izrendajte tikvice, pa stavite u cediljku iznad duboke posude dok se ne ocedi višak tečnosti, najmanje 10-15 minuta.
  2. Dobro umutite jaja, pa im dodajte so i ulje.
  3. Tikvice, koje ste dodatno procedili i rukama, posolite i ubacite u ovu mešavinu, pa dodajte i kiselu pavlaku i mešajte dok se ne sjedini.
  4. Zatim postepeno ubacite ovsene pahuljice, palentu i prašak za pecivo i mešajte dok smesa ne bude kompaktna. Po ukusu, dodajte još soli.
  5. Kašikom punite korpice kojima ste obloćili kalup za mafine, pa pospite semenkama po želji.
  6. Pecite oko 30 minuta u rerni prethodno zagrejanoj na 180 stepeni.

 

BONUS VIDEO

Kako se prave sremački salčići?