Sve sastojke potrebne za zasitno domaće pecivo koje se pravi očas posla već imate u kući, a može se služiti u svakoj prilici.
Kada je reč o pecivu, malo šta može da prevaziđe najobičnije domaće kiflice, punjene sitnim i slanim sirom, zar ne?
Nisu vam neophodni skupi i teško dostupni sastojci, priprema je i jednostavna i veoma brza, a garantovano ćete posle njih biti siti. Dodajte tome fantastičan ukus i eto savršenih slanih zalogaja!
Kiflice obično pravimo za doručak ili večeru, pa i kao jaku užinu koju možemo da ponesemo na posao, a neizostavan su deo slanog posluženja na slavskim trpezama. Najvažnije je da ne preterujete sa solju i uzmete u obzir koliko je slan sir i nema načina da pogrešite!
Sastojci:
- 1 kg brašna
- 1 kocka kvasca
- sir po ukusu
- 300 ml mleka
- 100 ml ulja
- 1 kašičica soli
- 1 kašičica šećera
- jaje za premazivanje
Priprema
- U jednoj posudi pomešajte suve sastojke: brašno, šećer i so.
- U odvojenoj razmutite kvasac u malo mleka i trunčicu šećera, pa ostavite da odstoji 10 minuta. Potom to sipajte u činiju sa suvim sastojcima, pa dobro promešajte.
- Sipajte ulje i mleko, pa zamesite u fino i glatko testo i ostavite da nadođe u blago podmazanoj posudi.
- Kad naraste, premesite, pa podelite na manje loptice, svaku od njih razvucite i secite na trouglove veličine po želji.
- Stavite sir na širi kraj, pa rolajte ka vrhu i ređajte po plehu podmazanom pek-papirom.
- Premažite umućenim jajetom i pecite u rerni zagrejanoj na 220 stepeni dok fino ne porumene.
BONUS VIDEO
Rašina kuhinja: Kako se sprema kafanska čorba?