jugoslovenski dezert

Godinama se krio u starom bakinom kuvaru: Najjednostavniji recept za šnenokle uz koje su mnogi odrasli

Omiljena jugoslovenska poslastica sada za tili čas može da bude i na vašoj trpezi 

NAJLEPŠI RECEPT ZA ŠNENOKLE foto: Shutterstock/Bobica10

Pre 20, 30 godina domaćice su za svaki porodični ručak, koji je obično bio nedeljom, spremale ukusne slatkiše koji se i danas pamte. Jedan od njih bile su i šnenokle koje su zbog toga što nisu bile skupe i komplikovane za pripremu bile čest izbor.

 

Jedan takav, direktno iz bakinog starog kuvara stiže pred vas. Ako volite šnenokle samo pratite korak po korak uputstva i za tili čas će ovaj preukusni slatkiš biti pred vama.

Sastojci:

 

  • 1,5 litar mleka
  • 7 kašika šećera
  • 5 jaja
  • 3 kašike brašna
  • 1 vanilin šećer

 

Recept za šnenokle:

 

Kako biste napravili šnenokle prvo odvojite žumanca od belanaca. Pripremite šerpu, sipajte mleko i stavite na šporet da se greje na srednjoj jačini. Za to vreme vrlo čvrsto umutite belanca mikserom, počnite sa malom brzinom, pa ubrzajte.

OMILJENA JUGOSLOVENSKA POSLASTICA UZ KOJU SMO ODRASLI foto: EBASCOL/Shutterstock

U mleko koje se kuva na smanjenoj temperaturi počnite da ubacujete smesu od belanaca, i to kašikom, kašiku po kašiku. Kada primetite da su počele da rastu, okrećite ih da se skuvaju i sa druge strane. Gotove šnenokle počnite da vadite šupljikavom kašikom u činije za serviranje, piše Stvarukusa

 

Skinite šerpu sa mlekom sa šporeta. Zasebno mikserom umutite žumanca sa vanilinim šećerom. Dodajte i brašno koje ćete da umešate varjačom, a nakon toga umutite mikserom. Dodajte dve kutlače toplog mleka pa promešajte.

 

Bonus video:

Zasladite se slaninom