superslastan

Turski mini-burek koji može da se jede u svako doba dana: Ne treba vam čak ni rerna, a začini mu daju jedinstven ukus

Za doručak, ručak ili večeru, ovako pripremljeni pužići uvek su zasitan i neodoljiv obrok, a prave se očas posla.

"Pužići" od kupovnih kora i mlevenog mesa na turski načinfoto: Winning Recipes By Safwa/YouTube Printscreen

Turski burek iz tiganja jedno je od domaćih peciva kojima je teško reći "ne", bez obzira na nadev, a recept koji vam danas predstavljamo pravi se od mlevenog mesa, pa može da se posluži za bilo koji obrok u toku dana.


Burek je jedno od omiljenih jela turske, balkanske i već i svetske kuhinje, pa samim tim i mnogo varijanti.


Jedna od njih jeste mini-burek, odnosno pužići od gotovih kora koji se ne peku u rerni. Ipak, možete ih napraviti i na ovaj način, pa ćete na dnu članka pronaći uputstvo i za ovaj metod.

 

Sastojci:

 

  • pakovanje kora za pitu
  • 450 g mlevenog mesa po izboru
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 2 glavice crnog luka
  • 2 kašičice belog luka
  • 1/2 kašičice korijandera u prahu
  • 1/2 kašičice kumina u prahu
  • 1 kašičica čilija u prahu (ili po ukusu)
  • 1 kašičica mlevenog bibera
  • so po ukusu


Za omekšavanje kore:

 

  • 1 jaje
  • 1/2 šolje jogurta
  • 3-4 kašike ulja
  • 2 kašike vode


I još:

  • malo ulja za prženje

 

Mini-burek iz tiganja po turskom receptufoto: Winning Recipes By Safwa/YouTube Printscreen

Priprema

  1. Prekrijte otvoreno pakovanje gotovih kora mokrom krpom.
  2. Sipajte maslinovo ulje u šerpu ili dublji tiganj, pa na tome prodinstajte sitno seckan crni luk dok ne bude staklast i providan. Potom dodajte sitno sečen beli luk i krčkajte još dva minuta.
  3. Dodajte mleveno meso, propržite uz mešanje, pa pred kraj dodajte so i ostale začine. Sklonite da se hladi.
  4. Umutite jaje, pa mu dodajte običan jogurt, 3-4 kašike ulja i vodu i sve dodatno umutite žicom.
  5. Namažite tom mešavinom dve kore, pa ih sastavite i na jedan kraj postavite mleveno meso sa začinima i urolajte u "frulu", a potom nju u "pužića" i tako sve dok ne utrošite materijal.
  6. Pržite u tiganju koji ste podmazali uljem i namažite malo ulja po gornjem delu. Pržite pokriveno na niskoj temperaturi 8-10 minuta, pa okrenite i pržite još toliko. 

Služite uz jogurt ili kiselo mleko za doručak, ručak ili večeru.

 

Mini-burek iz rerne

 

Pužići mogu da se prave i u rerni i u tiganjufoto: Winning Recipes By Safwa/YouTube Printscreen

Ovako pripremljen mini-burek možete da pečete i u rerni, a u tom slučajno nakon motanja pitice ređajte po plehu obloženom pek-papirom i pecite u pećnici zagrejanoj na 180 stepeni oko 25-30 minuta.

 

Pogledajte pripremu.

 

BONUS VIDEO

Jesti burek ili ne?