da li ste znali?

Grejs Keli nije bila prvi izbor: Dala je 2 miliona kako bi je oženio, a princ Renije je čitavo vreme čeznuo za drugom

Porodica Grimaldi koja već vekovima vlada kneževinom Monako, poznata je po intrigantnim ljubavnim pričama i komplikovanim porodičnim odnosima.

Bili su neobičan parfoto: akg-images / akg-images / Profimedia

Iako je njihov politički uticaj nesporan, čini se da ih sudbina nikada nije poštedela romantičnih problema.

 

Jedna od najpoznatijih ljubavnih priča koja je obeležila dvadeseti vek svakako je ona između princa Renijea III od Monaka i holivudske ikone Grejs Keli.

 

Njihov brak, koji je mnogima delovao poput bajke, tragično je prekinut Grejsinom preranom smrću, a kaže se da Renije nikada nije preboleo gubitak svoje voljene.

 

Međutim, manje je poznato da Grejs Keli, uprkos svojoj lepoti i šarmu, nije bila prvi izbor princa Monaka.

 

Prema dokumentarcu "Royals: Keeping the Crown", princ Renije je inicijalno imao drugačiji plan.

 

Naime, prva žena koja je bila u njegovom vidokrugu nije bila niko drugi do – Merilin Monro, tadašnja senzacija Holivuda i simbol glamura.

 

Renije se našao pod velikim pritiskom – kneževina Monako bila je u finansijskim problemima, a njena sudbina visila je o koncu nakon Drugog svetskog rata.

 

Bez naslednika i u ulozi neženje, princ je morao brzo da deluje kako bi osigurao budućnost kneževine. Njegov brak nije bio samo pitanje ljubavi, već političke i ekonomske stabilnosti.

 

Istoričarka Kejt Vilijams objašnjava da je Renije, tada u svojim tridesetim godinama, bio suočen sa ozbiljnim pretnjama po svoju vladavinu.

 

Kako bi očuvao svoju poziciju i spasao Monako od propasti, saveti krune su ga uputili da nađe ženu visokog društvenog statusa koja bi donela glamur i pažnju javnosti. Merilin Monro, kao jedan od najvećih seks-simbola tog vremena, činila se kao idealna kandidatkinja.

 

Njen brak sa princom Monaka doneo bi neviđenu pažnju i osvežio turizam u kneževini, što bi pomoglo stabilizaciji ekonomije.

 

Međutim, iako je Merilin bila zvezda prve klase, njen provokativni imidž u javnosti nije odgovarao slici idealne princeze. Savetnici princa Renijea su smatrali da bi njena uloga seks-simbola mogla ugroziti dostojanstvo kuće Grimaldi, pa je izbor na kraju pao na drugu holivudsku divu – Grejs Keli.

 

Upoznali su se na Kanskom festivalu 1955. godine, kada je Grejs pozvana u Monako na fotošuting za magazin "Paris match". Renije je bio očaran njome, a ubrzo je njihova veza prerasla u brak.

 

Godine 1956, Grejs Keli je napustila svoju glumačku karijeru i venčala se sa Renijeom, nakon što je platila miraz od 2 miliona dolara. Par je dobio troje dece i delovalo je kao da žive u pravoj bajci, ali cena sreće bila je visoka.

 

Grejs je žrtvovala karijeru i privatni život kako bi postala princeza, a njihov brak, iako pun ljubavi, bio je opterećen dužnostima i očekivanjima.

 

Njena smrt u automobilskoj nesreći 1982. godine šokirala je svet, a Renije je, prema pričama, do kraja svog života tuguovao za njom.

 

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Evo kako nastaje dijamantski prsten optočen brilijantima!