prste da poližete!

Kao slavsko predjelo ili obrok u svako doba dana: Punjeni šampinjoni gotovi na brzinu kojima je teško odoleti

Sočne, zasitne i neodoljivog ukusa, ovako pripremljene pečurke biće zvezda svake slavske trpeze, a mogu da se služe i kao doručak, i kao ručak, i kao večera.

Punjene pečurke ukrašene zelenišemfoto: Alexander Prokopenko/Shutterstock

Pečurke nisu u našem jelovniku tako često koliko bi trebalo da budu jer je u pitanju namirnica puna hranljivih materija.


Jedan su od retkih izvora vitamin D iz hrane, a u šampinjonima ćete naći još i selen i bakar i mnogo nutrijenata korisnih za zdravlje kompletnog organizma.


Mogu se pripremiti na razne načine, a jedan od zapostavljenih, ali fantastičnih, jesu punjene pečurke.

Sastojci:

 

  • 20 većih šampinjona
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • 2 čena belog luka
  • 400 g kobasice po izboru
  • 220 g krem sira
  • ¾ šolje rendane mocarele ili parmezana
  • biber i so po ukusu


Priprema

  1. Očistite i dobro operite pečurke, pa ih sklonite na stranu i okrenite nadole da se cede.
  2. Zagrejte u tiganju maslinovo ulje, pa dodajte izgnječen beli luk i sitno iseckano stabaoce pečuraka. Dinstajte oko dva minuta, pa prebacite u činiju.
  3. Propržite na istom ulju kobasicu (po potrebni dodajte još ulja i malo vode), pa ispasirajte i dodajte mešavini luka i peteljki pečuraka.
  4. Potom u to dodajte rendani sir, so i biber i dobro promešajte.
  5. Kad se ohladi dovoljno, napunite pečurke ovom smesom, pa stavite u blago podmazanu tepsiju. Pecite oko 20-25 minuta u rerni zagrejanoj na 180 stepeni.

 

BONUS VIDEO

Rašina kuhinja: Ramstek u sosu od lešnika