bez po muke

Kako bez ribanja ukloniti nalepnice sa tegli? 4 super tehnike koje možete primeniti i na plastiku i na staklo

Sezona spremanja zimnice je tu, a ako i vi kao i brojne druge domaćice više puta koristite jednu teglu ovi saveti će vam sigurno koristiti 

TRIKOVI ZA UKLANJANJE NALEPNICA SA TEGLI foto: Shutterstock / Rebeca Bolanos

Prilikom spremanja zimnice mnoge domaćice koriste tegle koje skupljaju tokom cele godine. Bilo da su u njima bili krastavčići, ajvar, džem, slatko vrlo je verovatno da imaju farbičku ili neku drugu vrstu nalepnice.

 

Ako želite da vam svaka tegla bude besprekorno čista i blistava potrebno je ukloniti ih, a to poneka zna da bude prava gnjavaža.

 

Ipak, ako znate trikove i primenite ih, nestaće za tili čas i to - bez ribanja. 

Deterdžent za sudove

 

Ako imate tegle sa etiketama u dublju posudu stavite vruću vodu i u nju nakapajte nekoliko kapi deterdženta za pranje sudova. Ostavite tegle da odstoje preko noći.

 

Zatim ujutru uzmite žicu za pranje sudova i samo laganim pokretima pređite preko etikete. Lepak koji je držao papir će se razgraditi i vama će ostati samo da ga laganim pokretom ruke uklonite.

 

Nakon toga operite tegle kao što to inače činite.

 

SKIDANJE NALEPNICA SA TEGLI NIKAD NIJE BILO LAKŠEfoto: Shutterstock / Rebeca Bolanos

Fen za kosu

 

Uporne nalepnice možete skinuti i tako što ćete iz zagrejati fenom za kosu. To će pomoći da se lepak rastpoi, a onda laganim pokretima samo nalepnicu odlepite sa tegle. Ako nešto ostane skinete alkoholom ili tečnim deterdžentom za pranje sudova. Ovo se može primeniti i na staklo i na plastiku.

 

Vruća voda i sapun

 

U šerpu stavite vodu da provri, pa kad se samo malo prohladi dodajte nekoliko kapi tečnog sapuna u nju. Uronite teglu ili neki drugi predmet na kom je nalepnica u nju i nakon 10 sekundi izvadite. Uzmite grubu stranu sunđera i istrljajte nalepnicu.

TEGLE ĆE UZ OVE TRIKOVE BITI ČISTE KAO DA SU NOVE foto: Shutterstock / Rebeca Bolanos

Maslinovo ulje

 

Ovaj trik primenite samo na staklu, a plastiku prvo isprobajte na nekom mestu gde nije vidljivo, jer masnoća nekada može da se upije u plastiku i da ostavi fleke. Prvo uklonite nalepnicu rukom, a onda natopite mesto uljem i ostavite da malo odstoji. Zatim uzmite malo vode i sapun i istrljajte mesto gde je bila zalepljena nalepnica.

 

Alkoholno sirće

 

Postupak je isti kao i za maslinovo ulje. Nalepnicu prvo uklonite rukama koliko možete, naprskajte sirće, ostavite da odstoji, pa lagano odlepite. Na kraju prebrišite vlažnom, pa suvom krpom i površina bi trebalo da bude čista i blistava.

 

Bonus video:

Cena turšije otišla u nebo