Sočni katajef se pravi od jednostavnih sastojaka, a spoj ukusa garantuje užitak.
Katajef ili kataif jeste arapski dezert koji se obično služi tokom Ramazana. U pitanju je slatka knedla punjena kremom ili lešnicima, slična i palačinkama.
Obično se pravi od brašna, praška za pecivo, vode, kvasca i ponekad šečera.
Pecivo se puni ili neslanim slatkim sirom ili mešavinom lešnika, oraha, badema, pistaća, suvog grožđa, šećera u prahu, ekstrakta vanile ili ruže i cimetom. Tada se prži u dubokom ulju ili se, eventualno, peče i servira sa slatkiš vrućim sirupom ili medom.
Sastojci:
- 2 šolje brašna
- 1 kašičica šećera
- pola kašičice kvasca
- pola kašičice praška za pecivo
- 2 kašičice mleka u prahu
- 1 i 3/4 šolje mlake vode
- ulje za prženje
za sirup:
- 2 šolje šećera
- šolja vode
- 2 kašike ružine vodice (opciono)
za fil:
- 1 šolja iseckanih oraha
- pola kašičice šećera
- pola kašičice cimeta
- kašičica kokosa
Priprema:
- U velikoj činiji pomešajte šećer, kvasac, prašak za pecivo i mleko i prahu. Postepeno dodajte vodu i mutite dok nema grumuljica i testo je glatko.
- Prekrijte činiju plastičnom folijom i ostavite da odstoji na sobnoj temperaturi oko pola sata, dok testo ne dobije mehuriće po vrhu. Posle 30 minuta, otkrijte ga i ponovo ga umutite.
- Zagrejte tiganj na umerenoj vatri. Kada se tiganj zahreje, sipajte 2 kašike testa kao meru za palačinku. Pržite samo na jednoj strani, dok vrh nije suv i pun mehurića, a dno treba da bude zlatne boje. Stavite ih u tanjir i pokrijte kuhinjskom krpom da ostanu mekane. Ponovite postupak s ostalim testom.
- Dok testo odmara, napravite sirup tako što ćete šećer i vodu staviti da se kuvaju na umerenoj vatri, a kada proključa sirup, smanjite temperaturu i ostavite da se krčka 10 do 15 minuta.
- Dodajte ružinu vodicu i ostavite da se ohladi do sobne temperature.
- Za fil pomešajte sastojke koji su navedeni.
- Kada su palačinke gotove, uzmite jednu i sipajte u nju kašiku fila. Pričvrstite ivice tako što ćete ih prebaciti s jednog kraja na drugi i utisnite prstima da "zatvorite" palačinku kao školjku (pogledajte na naslovnoj fotografiji kako treba da izgleda).
- Zatim, sipajte ulja u tiganj negde do polovine. Zagrejte i pržite dva do četiri katajefa u isto vreme dok ne postanu zlatni. Svaki se prži oko tri minuta.
- Vadite katajefe na tanjir koji ste obložili ubrusom, da upije višak ulja. Posle jednog minuta, sipajte ih u sirup i potopite ih sa svih strana. Ukrasite seckanim orasima, pistaćima...
* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.
Bonus video
MAJSTOR ZA GULAŠ OTKRIO SAVRŠEN RECEPT: Stvar je u krčkanju, da sve bude prirodno, ali i u još jednom VAŽNOM SASTOJKU!