neodoljiva

Oduvali smo prašinu sa starog kuvara i pronašli nju: Recept za najlepšu jugoslovensku pitu koja vraća u detinjstvo

Mnogima dobro poznat miris ponovo može da ispuni vašu kuhinju

foto: larik_malasha/Shutterstock

U moru modernih recepata i jela za čiju pripremu je potrebno mnogo toga donosimo vam jedan jednostavan, a zaboravljen recept u kojem su generacije 80-ih i 90-ih i te kako uživale.

Pita sa tunjevinom se pravi za tili čas, a kad je ispečete znajte da će i komšije, iako nepozvane vrlo brzo pokucati na vaša vrata kako biste zajedno uživali u ukusu koji vraća u detinjstvo.

Ova pita je prosta, lako se i brzo sprema, pa je baš zbog toga bila čest gost na našim trpezama.

Potrebno je:

  • 1 pakovanje lisnatog testa
  • 300 g tunjevine iz konzerve
  • 4 tvrdo kuvana jaja
  • 2 jaja
  • 1 dl kisele pavlake
  • biber
  • so

PITA SA TUNJEVINOM PO STAROM RECEPTUfoto: Tolga Deniz Aran/Shutterstock

Priprema:

Odmrznite testo i podelite na dva dela. Ribu ocedite od ulja i izgnječite. Kuvana jaja oljuštite i sitno iseckajte. Pomešajte ribu i jaja, pa dodajte pavlaku i dva žumanceta. Odvojeno umutite penasto belanca, pa ga lagano spojte sa prethodno dobijenom masom. Posolite, pobiberite.

Odmrznutu polovinu testa rastanjite, pa stavite na dno tepsije. Smesu od ribe stavite u sredinu, lepo rasporedite i prekrijte dugom polovinom testa. Površinu izbockajte viljuškom i stavite da se peče u rernu na 200 stepeni Celzijusa oko 35 minuta.

Nakon toga ostavite da se malo prohladi, isecite i uživajte u savršenom ukusu koji se pamti.

Bonus video:

Lignje na morski način