Kremaste, lagane i neodoljivog ukusa, ledene kocke su s razlogom pravi klasik među poslasticama, a ako ih napravite ovako, biće još lepše!
Ledene kocke jedan su od omiljenih domaćih slatkiša jugoslovenske kuhinje, a one su predivan spoj mekane kore i finog fila, koji se zaista pamti.
Dodajte tome i nežnu čokoladnu glazuru i imate dezert koji će biti svima po ukusu, a postoji još mnogo interesantnih načina da ovaj kolač učinite još lepšim.
Jedan od njih je da umesto brašna koristite mlevene lešnike, koji će dezertu dati puniji ukus i fenomenalan miris, a koru možete poprskati i instant kafom za još bolji efekat.
Sastojci:
Za koru
- 5 belanaca
- 5 kašika mlevenog lešnika
- 5 kašika šećera
- 1 kesica vanilinog šećera
- 1 kesica praška za pecivo
- 5 kašika vrele vode
- ½ kašičice instant kafe
Za fil
- 5 žumanaca
- 5 kašika šećera
- 200 ml slatke pavlake
- 100 g čokolade
- 150 g maslaca
Za glazuru
- 100 ml slatke pavlake
- 100 g čokolade
Za dekoraciju:
- čokoladne mrvice, rendana čokolada, mleveni lešnik... po ukusu
Priprema
- Umutite belanca sa šećerom i vanilinim šećerom dok ne dobijete čvrst sneg, pa dodajte mleveni lešnik koji ste prethodno pomešali s praškom za pecivo.
- Pažljivo mešajte šptatulom dok se ne sjedini.
- Sipajte u pleh obložen pek-papirom, pa pecite u rerni prethodno zagrejanoj na 180 stepeni, oko 15-20 minuta.
- Kad bude pečeno, razmutite instant kafu u vreloj vodi, pa time poprskajte koru i ostavite da se hladi.
- Zatim u šerpici za kuvanje na pari pomešajte žumanca i jaja, dobro ih umutite, pa kuvajte oko 10 minuta uz neprestano mešanje, dok ne dobijete glatku smesu.
- Ubacite u nju izlomljenu čokoladu, pa promešajte i sklonite s vatre. Ubacite odmah maslac i mešajte dok se ne otopi, pa sklonite da se hladi.
- Odvojeno u činiji umutite slatku pavlaku, pa u nju sipajte mlak fil i dobro promešajte. Prelijte koru filom i ostavite da se prohladi.
- Prelijte u šerpici izlomljenu čokoladu slatkom pavlakom, pa zagrejte uz mešanje dok se ne čokolada ne otopi i pazite da ne prokluča. Potom sipajte preko fila i ostavite da se hladi u frižideru.
- Po želji ukrasite mlevenim lešnicima, čokoladnim mrvicama i sl.
BONUS VIDEO
Rašina kuhinja: Ramstek u sosu od lešnika
( Glossy, T.S.R. )