brzo & jednostavno

Ovakve ledene kocke nikad niste probali! Zamenite brašno tajnim sastojkom i biće još lepše i mirišljavije

0

Kremaste, lagane i neodoljivog ukusa, ledene kocke su s razlogom pravi klasik među poslasticama, a ako ih napravite ovako, biće još lepše!

Drugačija verzija recepta za ledene kocke nudi još bogatjii ukus
Drugačija verzija recepta za ledene kocke nudi još bogatjii ukusfoto: CuteIdeas/Shutterstock

Ledene kocke jedan su od omiljenih domaćih slatkiša jugoslovenske kuhinje, a one su predivan spoj mekane kore i finog fila, koji se zaista pamti.


Dodajte tome i nežnu čokoladnu glazuru i imate dezert koji će biti svima po ukusu, a postoji još mnogo interesantnih načina da ovaj kolač učinite još lepšim.


Jedan od njih je da umesto brašna koristite mlevene lešnike, koji će dezertu dati puniji ukus i fenomenalan miris, a koru možete poprskati i instant kafom za još bolji efekat.

Sastojci:


Za koru

  • 5 belanaca
  • 5 kašika mlevenog lešnika
  • 5 kašika šećera
  • 1 kesica vanilinog šećera
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 5 kašika vrele vode
  • ½ kašičice instant kafe


Za fil

  • 5 žumanaca
  • 5 kašika šećera
  • 200 ml slatke pavlake
  • 100 g čokolade
  • 150 g maslaca


Za glazuru

 

  • 100 ml slatke pavlake
  • 100 g čokolade


Za dekoraciju:

  • čokoladne mrvice, rendana čokolada, mleveni lešnik... po ukusu


Priprema

 

  1. Umutite belanca sa šećerom i vanilinim šećerom dok ne dobijete čvrst sneg, pa dodajte mleveni lešnik koji ste prethodno pomešali s praškom za pecivo.
  2. Pažljivo mešajte šptatulom dok se ne sjedini.
  3. Sipajte u pleh obložen pek-papirom, pa pecite u rerni prethodno zagrejanoj na 180 stepeni, oko 15-20 minuta.
  4. Kad bude pečeno, razmutite instant kafu u vreloj vodi, pa time poprskajte koru i ostavite da se hladi.
  5. Zatim u šerpici za kuvanje na pari pomešajte žumanca i jaja, dobro ih umutite, pa kuvajte oko 10 minuta uz neprestano mešanje, dok ne dobijete glatku smesu.
  6. Ubacite u nju izlomljenu čokoladu, pa promešajte i sklonite s vatre. Ubacite odmah maslac i mešajte dok se ne otopi, pa sklonite da se hladi.
  7. Odvojeno u činiji umutite slatku pavlaku, pa u nju sipajte mlak fil i dobro promešajte. Prelijte koru filom i ostavite da se prohladi.
  8. Prelijte u šerpici izlomljenu čokoladu slatkom pavlakom, pa zagrejte uz mešanje dok se ne čokolada ne otopi i pazite da ne prokluča. Potom sipajte preko fila i ostavite da se hladi u frižideru.
  9. Po želji ukrasite mlevenim lešnicima, čokoladnim mrvicama i sl.

 

BONUS VIDEO

Rašina kuhinja: Ramstek u sosu od lešnika

 

 

makonda-tracker