svi su bili saglasni

Kako je Šon Didi Kombs uopšte dobio starateljstvo nad maloletnim pevačem? Bizarna priča od koje su svi okretali glavu

"Predao sam ga najvećem divljaku kada je reč o žurkama", rekao je poznati producent, tada ponosan na uspeh koji je njegov štićenik postigao zahvaljujući Paf Dediju.

Ašer je 1994. živeo kod 10 godina starijeg Šona Kombsafoto: Alberto E. Rodriguez / Getty images / Profimedia

Slučaj hip-hop zvezde Šona Kombsa, koji je poznatiji kao Pi Didi ili Paf Dedi, preti da postane jedan od najvećih i najšokantnijih u svetu poznatih i odavno više nije tema šou-biz rubrika.


Detalji su uznemirujući, a reper je optužen za silovanje, seksualno zlostavljanje, seks trafiking, drogiranje ljudi, reketiranje... Među više desetina tvrdnji je i ona da je jedna od žrtava imala devet godina u trenutku kada je napadnuta, a teksaški advokat Toni Bazbi, kom se javilo 120 žrtava, najavio je da ćemo tek ostati šokirani detaljima i imenima upletenim u ovaj slučaj.


Otkako je Kombs uhapšen, društvene mreže preplavili su stari intervjui repera i njegovih saradnika i prijatelja koji su nagoveštavali da njegove čuvene "bele žurke" ipak nisu samo obične zabave. Najčešće se pominje R'n'B zvezda Ašer, pre svega zbog njegovog čudnog odnosa s reperom.

Kako je Ašer došao do Didija?


Ašer Rejmond IV rođen je u Teksasu 1978. godine i od malih nogu je pokazivao izuzetan talenat za muziku i ples. Kao dete je pevao u crkvenom horu, a nakon što je porodica prepoznala njegov potencijal, preselili su se u Atlantu, kako bi Ašer pokušao da izgradi profesionalnu karijeru.

 

Ašer i Paf Dedi godinama pričaju kako su bliski kao braćafoto: AKM Images / Backgrid USA / Profimedia

Sa samo 10 godina, priključio se R'n'B grupi NuBeginnings i s njom snimio album Nubeginning Featuring Usher Raymond IV, ali ga je majka potom naterala da odustane jer je to, kako je navela, bilo "loše iskustvo".


Međutim, on je nastavio da učestvuje u takmičenjima talenata i snima pesme, a kada je spremao svoj debitantski album producent L. A. Rid razmišljao je da odustane od njega jer je pevač ušao u pubertet i počeo da mutira. Ašer ga je molio da mu da šansu, pa je Rid pristao, ali nije znao šta bi s njim, pa ga je na proleće 1994. poslao u Njujork kako bi živeo sa Šonom Kombsom – Paf Dedijem.


Zašto je Ašer živeo kod Pi Didija?


Cilj je navodno bio da Ašer shvati šta znači život u muzičkoj industriji, u onome što je Rid nazivao "Flavor Camp". Pored 10 godina starijeg repera, on je trebalo da oseti ukus ovog posla i da nauči da ne bude "mekan".

Ašer je imao 15 godina, ali ništa u vezi s njim nije delovalo detinjasto. Predao sam ga najvećem divljaku kada je reč o žurkama u našoj zemlji u tom trenutku kad sam za to morao da dobijem dozvolu njegove majke, pa je otišao u Njujorku na skoro godinu dana. Nisam znao jesam li ispao neodgovoran ili sam imao prosvetljenje – napisao je Rid u svojim memoarima "Sing to Me".


U to vreme, Kombs je upoznao Ašera s najvećim imenima scene, poput Notorijusa, Lil Kim, Meri Dž. Blajdž, a pevač je kasnije pričao da mu je stariji kolega pokazao kako je živeti život zvezde.

Nikada nisam iskusio tako nešto – rekao je kasnije Ašer i ispričao da ga je Kombs vodio u Los Anđeles i Majami.


Nešto kasnije, reper je producirao Ašerov drugi album "My Way", koji mu je doneo svetsku slavu i do početka ove godine je prodat u sedam miliona primeraka.


Hip-hop mogul mu je platio i privatnog tutora, a dao mu je džeparac. Tokom godina, u brojnim intervjuima oni su imali izjave koje su prenošene kao čudne, poput Kombsove priče o tome kako se Ašer i on rvu ujutru kad ustanu, boreći se oko muslija.

 

Međutim, najviše se priča o tome što je pevač kao dete prisustvovao Kombsovim zabavama.

Šta je Ašer pričao o Didijevim "belim žurkama"?


U intervjuu koji je 2004. dao za list Rolling Stone Ašer je rekao da je "uvek bilo devojaka okolo" dok je živeo kod Paf Dedija.


Otvorili biste vrata i videli nekoga kako radi "ono" ili više ljudi u prostoriji kako ima orgije. Nikad niste znali šta će da se dogodi – ispričao je.

 


Deceniju kasnije, u razgovoru s radijskim voditeljem Hauardom Sternom je pomenuo da su se u Didijevoj kući dešavale "vrlo čudne stvari".


Imao sam priliku da vidim neke stvari. Bio sam tamo kako bih video životni stil i video sam ga. Ne znam jesam li mogao da se prepustim i razumem to što sam gledao. Bio sam radoznao, ali nisam razumeo. Bilo je prilično divlje. Bilo je ludo – rekao je Ašer.


Kada ga je voditelj pitao da li bi dopustio svojoj deci da ostanu s Didijem rekao je:


Dođavola, ne!

Ašer se, inače, još uvek nije javno oglasio nakon hapšenja Pi Didija Kombsa, za kog je godinama isticao da mu je kao stariji brat.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Kako prepoznati zlostavljanje na radnom mestu?