pravo jelo za hladnije dane

3 najlepša recepta za podvarak: Od posnog do gurmanskog - ne zna se koji je od kojeg bolji

Ljubitelji kiselog kupusa uskoro će moći ponovo da uživaju u omiljenom zimskom jelu, a ovo su najlepši recepti koje treba da sačuvate

3 NAJLEPŠA RECEPTA ZA PODVARAKfoto: BBA Photography Shutterstock

Sezona kiselog kupusa uskoro počinje, a vredne domaćice već uveliko spremaju zimnicu, među kojom je i kišeljenje kupusa za zimu.

 

Nema ništa lepše nego kad izvadite kupus iz bureta, napravite salatu, uvijete sarmu ili pak napravite preukusan podvaraka.

 

U raznim krajevima Srbije podvarak se sprema na razne načine, a u zavisnosti od prigode, posno ili mrsno, tu postoji još varijacija ovog jela. Mi vam donosimo 3 najlepša recepta za ovo starinsko jelo, a vi procenite koje od njih vam je najprimamljiviji.

Posni podvarak

 

Potrebno je:

 

  • 1 glavica kiselog kupusa
  • po potrebi ulje
  • 1 glavica crnog luka
  • po ukusu so
  • po ukusu biber
  • 1 kašičica šećera
  • 2 čena belog luka
  • 2 lista lovora
  • po potrebi voda (oko 2 dl)

 

RECEPT ZA POSNI PODVARAK foto: Shutterstock/Arkadiusz Fajer

Priprema:

 

Na zagrejanom ulju upržiti sitno seckan crni luk dok ne postane staklast. Dodati šećer i upržiti dok ne dobije zlatno žutu boju. Zatim, dodati iseckan kiseli kupus i propržiti 5 minuta. Posoliti i pobiberiti po ukusu, didati lovorov list, iseckan beli luk i sve izmešati.

 

Sipati u vatrostalnu posudu (pekač), naliti vodom koliko da ogrezne, prekriti alu-folijim i peći na 200 stepeni 45 minuta. Zatim, ukloniti foliju i peći još 15 minura. Gotov podvarak izvaditi iz rerne, ostaviti da se prohladi, servirati i poslužiti.

Gurmanski podvarak

 

Potrebno je:

 

  • 2 glavice kiselog kupusa
  • 1 kašika masti
  • 1 glavica crnoga luka
  • 200 g suve slanine
  • 200 g suvih kobasica
  • sveže meso po izboru (krmenadle, piletina)
  • biber
  • lovorov list

 

RECEPT ZA GURMANSKI PODVARAKfoto: Shutterstock / AS Foodstudio


Priprema:


Zagrejte mast i ispržite sitno iseckan luk, pa dodajte sitnije isečenu slaninu i kobasice. Kad se sve to lepo isprži, dodajte sirovo meso koje ste izabrali. Dok se to dinsta, dodajte pomalo vode. Ostavite ga da krčka 30 minuta.

Kupus iseći na tanke trake, pa dodajte u meso. Dinstajte još i na kraju stavite nekoliko listova lovora i biber. Kada sve pomešate i još malo prodinstate, šerpu obložite folijom i staviti u rernu još 30 minuta na 180 stepeni. Kada vidite da se meso zapeklo, podvarak je gotov.

Najjednostavniji (starinski) recept za podvarak 

 

Potrebno:

 

glavica kiselog kupusa (od oko dva kilograma)

jedna do dve glavice crnog luka

ulje, biber, začini po želji

*slanina, suvo meso

STARINSKI PODVARAK NA BAKIN NAČIN foto: Mironov Vladimir/Shutterstock

Priprema:

 

Kupus iseckajte na sitne komade, malo krupnije nego za salatu, pa ga properite i iscedite od viška vode. Zagrejte ulje, pa izdinstajte sitno seckan crni luk i slaninu. Dodajte meso koje ste odbarali, pa sve zajedno ostavite da se krčka na umerenoj vatri 10 minuta.

 

Bonus video:

Recept za sremačke salčiće