Bilo da je poslužite kao predjelo ili kao prilog, ova salata će sigurno oduševiti vaše goste.
Kremasta slavska salata sa suvim šljivama i orasima donosi savršen spoj bogatih ukusa i raskošne teksture, idealna za posebne prilike.
Spoj slatkoće suvih šljiva, hrskavosti oraha i kremastog preliva čini ovu salatu neodoljivom na svakom slavskom stolu.
U ovoj kombinaciji, tradicionalni sastojci dobijaju moderan i osvežavajući prizvuk, savršeno dopunjujući ostala jela.
Sastojci:
- 200 g suvih šljiva (bez koštica)
- 200 g dimljene piletine ili pilećeg filea
- 200 g kačkavalja (ili nekog drugog tvrdog sira)
- 100 g kiselih krastavčića
- 200 g majoneza
- 200 g kisele pavlake
- 1 kašika senfa
- So i biber po ukusu
- Šaka oraha (za dekoraciju)
Priprema:
- Priprema suvih šljiva: Suve šljive potopite u toplu vodu na 10-15 minuta kako bi omekšale, a zatim ih iscedite i isecite na sitne komade.
- Priprema mesa: Ako koristite dimljenu piletinu, iseckajte je na sitne kockice. Ako koristite pileći file, skuvajte ga u slanoj vodi, ohladite i takođe iseckajte na kockice.
- Sastojci: Kačkavalj narendajte ili iseckajte na sitne kockice, a kisele krastavčiće isecite na tanke kolutove ili kockice.
- Spajanje: U velikoj posudi pomešajte suve šljive, meso, sir i kisele krastavčiće.
- Preliv: U drugoj posudi umutite majonez, kiselu pavlaku i senf. Dodajte so i biber po ukusu, a zatim prelijte preko salate.
- Dekoracija: Lagano promešajte sve sastojke dok se ne sjedine. Salatu možete ukrasiti seckanim orasima ili celim polovinama oraha.
- Hlađenje: Ostavite salatu u frižideru barem sat vremena da se svi ukusi prožmu pre serviranja.
* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.
BONUS VIDEO
Pileće bajadere i urnebes salata
( Glossy, E.S. )