sočno, ukusno, zdravo

Ideje za izdašan obrok bez mesa: 3 jela od crvenih paprika za koja nikad niste čuli, a prave se na brzinu

Crvene paprike imaju široku primenu u srpskoj kuhinji, ali postoji nekoliko načina da ih iskoristite za koje verovatno ne znate – za doručak, ručak ili večeru.

Paprike se mogu puniti na razne načine, pa postoji mnogo načina da se one iskoriste u jesenjoj kuhinjifoto: Ivana Anusic/Shutterstock

Na našim prostorima je miris crvenih paprika prva asocijacija na jesen, a mnogo je jela čija je glavna "zvezda" upravo ovo povrće.


Svakako su paprike najpopularnije kada je reč o pripremi zimnice, za ajvar, peglanu papriku i druge zimske salate koje pravimo u jesenjim danima, ali postoji mnogo zanimljivih načina da pripremite ukusan i izdašan obrok od paprika.

 

Punjene ili rolovane, biće božanstvenog mirisa i ukusa, a ni za jedan od ovih recepata vam ne treba meso.

Paprike punjene hlebom

 

Paprike punjene mešavinom hleba, sira i začinafoto: AntAlexStudio/Shutterstock

Sastojci:

 

  • 4-6 dugačkih paprika šilja
  • 1 šaka sitno seckanog peršuna
  • 1 kašika suvog origana
  • 250 g hleba
  • 6 kašika rendanog tvrdog sira
  • 3 čena belog luka
  • 4-5 kašika maslinovog ulja
  • so i biber po ukusu


Priprema

  1. Dobro operite crvene paprike, pa im uklonite peteljku, odsecite vrh i odstranite semenke.
  2. Iscepkajte hleb na vrlo sitne komade (ili usitnite u blenderu), ali ne do mrva. U jednoj činiji ga pomešajte s peršunom, origanom, sirom, izgnječenim belim lukom, pa začinite solju i biberom. Preko svega prelijte maslinovo ulje (možete dodati i više po potrebi, u zavisnosti od toga koliko je hleb upio) i lepo promešajte.
  3. Kad se začini ravnomerno rasporede, filujte ovom smesom paprike, pa poređajte po podmazanom plehu i pecite oko 15 minuta u rerni zagrejanoj na 180 stepeni, pa okrenite i pecite još malo (ne više od 15 minuta).

Crvene paprike u lisnatom testu

 

Rolnice od lisnatog testa, sira i paprika su odlična ideja za doručak ili večerufoto: Corina Daniela Obertas / Alamy / Alamy / Profimedia

Sastojci:

  • 4 crvene paprike
  • 250 g lisnatog testa
  • 200 g sitnog sira
  • 1 žumance
  • 1 kašika susama

 

Priprema

  1. Dobro operite crvene paprike, pa im uklonite peteljku, odsecite vrh i odstranite semenke.
  2. Ubacite sir u paprike.
  3. Razvucite malo oklagijom lisnato testo, pa ga isecite na dugačke trake, a potom umotavajte paprike u njih.
  4. Namažite testo umućenim žumancetom i pospite susamom.
  5. Pecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni dok ne dobiju lepu zlatnožutu boju.

Crvene paprike punjene pasuljem

 

Crvene paprike možete puniti kuvanim pasuljemfoto: shtukicrew/Shutterstock

Sastojci:

 

  • 400-500 g pasulja (najbolje tetovca)
  • 1,5 kg crvene paprike
  • 3 glavice crnog luka
  • 3 čena belog luka
  • 4 kašike ulja
  • 1 kašika mlevene slatke paprike
  • so, biber, suvi začin i peršun po ukusu


Priprema

  1. Potopite pasulj veče ranije.
  2. Sutradan skuvajte pasulj, a obavezno prospite prvu vodu u kojoj je proključao. Kad nalijete drugu vodu, dodajte sitno sečenu glavicu crnog luka, pa kuvajte dok pasulj ne počne da se raspada. Zatim procedite, a vodu ostavite sa strane.
  3. Na ulju prodinsajte dve sitno seckane glavice crnog i čenove belog luka.
  4. Potom dodajte suvi začin i mlevenu papriku, pa preko stavite proceđen pasulj i dodajte so i biber i dobro promešajte. Sipajte malo vode u kojoj se kuvao pasulj, pa promešajte i ostavite da se krčka.
  5. Ovako pripremljenim pasuljem i lukom filujte crvene paprike, koje ste prethodno dobro oprali i očistili od semenki. Zatim ređajte paprike u vatrostalnu posudu i nalijte kašiku ulja i malo vode u kojoj se pasulj kuvao.
  6. Pecite oko 45-60 minuta u rerni zagrejanoj na 180 stepeni.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Zimnica u Kini i Srbiji - zimski ritual za večnu nostalgiju