Crvene paprike imaju široku primenu u srpskoj kuhinji, ali postoji nekoliko načina da ih iskoristite za koje verovatno ne znate – za doručak, ručak ili večeru.
Na našim prostorima je miris crvenih paprika prva asocijacija na jesen, a mnogo je jela čija je glavna "zvezda" upravo ovo povrće.
Svakako su paprike najpopularnije kada je reč o pripremi zimnice, za ajvar, peglanu papriku i druge zimske salate koje pravimo u jesenjim danima, ali postoji mnogo zanimljivih načina da pripremite ukusan i izdašan obrok od paprika.
Punjene ili rolovane, biće božanstvenog mirisa i ukusa, a ni za jedan od ovih recepata vam ne treba meso.
Paprike punjene hlebom
Sastojci:
- 4-6 dugačkih paprika šilja
- 1 šaka sitno seckanog peršuna
- 1 kašika suvog origana
- 250 g hleba
- 6 kašika rendanog tvrdog sira
- 3 čena belog luka
- 4-5 kašika maslinovog ulja
- so i biber po ukusu
Priprema
- Dobro operite crvene paprike, pa im uklonite peteljku, odsecite vrh i odstranite semenke.
- Iscepkajte hleb na vrlo sitne komade (ili usitnite u blenderu), ali ne do mrva. U jednoj činiji ga pomešajte s peršunom, origanom, sirom, izgnječenim belim lukom, pa začinite solju i biberom. Preko svega prelijte maslinovo ulje (možete dodati i više po potrebi, u zavisnosti od toga koliko je hleb upio) i lepo promešajte.
- Kad se začini ravnomerno rasporede, filujte ovom smesom paprike, pa poređajte po podmazanom plehu i pecite oko 15 minuta u rerni zagrejanoj na 180 stepeni, pa okrenite i pecite još malo (ne više od 15 minuta).
Crvene paprike u lisnatom testu
Sastojci:
- 4 crvene paprike
- 250 g lisnatog testa
- 200 g sitnog sira
- 1 žumance
- 1 kašika susama
Priprema
- Dobro operite crvene paprike, pa im uklonite peteljku, odsecite vrh i odstranite semenke.
- Ubacite sir u paprike.
- Razvucite malo oklagijom lisnato testo, pa ga isecite na dugačke trake, a potom umotavajte paprike u njih.
- Namažite testo umućenim žumancetom i pospite susamom.
- Pecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni dok ne dobiju lepu zlatnožutu boju.
Crvene paprike punjene pasuljem
Sastojci:
- 400-500 g pasulja (najbolje tetovca)
- 1,5 kg crvene paprike
- 3 glavice crnog luka
- 3 čena belog luka
- 4 kašike ulja
- 1 kašika mlevene slatke paprike
- so, biber, suvi začin i peršun po ukusu
Priprema
- Potopite pasulj veče ranije.
- Sutradan skuvajte pasulj, a obavezno prospite prvu vodu u kojoj je proključao. Kad nalijete drugu vodu, dodajte sitno sečenu glavicu crnog luka, pa kuvajte dok pasulj ne počne da se raspada. Zatim procedite, a vodu ostavite sa strane.
- Na ulju prodinsajte dve sitno seckane glavice crnog i čenove belog luka.
- Potom dodajte suvi začin i mlevenu papriku, pa preko stavite proceđen pasulj i dodajte so i biber i dobro promešajte. Sipajte malo vode u kojoj se kuvao pasulj, pa promešajte i ostavite da se krčka.
- Ovako pripremljenim pasuljem i lukom filujte crvene paprike, koje ste prethodno dobro oprali i očistili od semenki. Zatim ređajte paprike u vatrostalnu posudu i nalijte kašiku ulja i malo vode u kojoj se pasulj kuvao.
- Pecite oko 45-60 minuta u rerni zagrejanoj na 180 stepeni.
* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.
BONUS VIDEO
Zimnica u Kini i Srbiji - zimski ritual za večnu nostalgiju