jeftino i lako

Jugosloveni su je obožvalali, toliko je jeftina da uvek možete da je napravite: Recept za čuvenu vodenu tortu

Ponekad su baš oni najjednostavniji kolač oni koji nas vraćaju u detinjstvo

VODENI KOLAČ JE SLATKIŠ KOJI SU JUGOSLOVENI OBOŽAVALI foto: Shutterstock / sopf

Nekada se dobro znalo, nedelja je bio dan rezervisan za porodicu, uživanje u zajedničkom ručku, posle kojeg je morala da se ima nešto slatko. Moderan način života doneo je manjak vremena, a ova navika gotovo da se potpuno izgubila.

 

Ipak, to ne znači da s vremena na vreme ne možemo da uživamo u starim specijalitetima koje su nekada naše bake i majke pravile za sve ukućane.

 

Vodena torta je definitnivno jedna od njih, ako ste se i vi kao dete "davili" u ukusnom patišpanju koji je bio preliven šećernom glazurom onda će vas ovaj recept i te kako obradovati.

Potrebno je:

 

  • 7 jaja
  • 7 kašika šećera
  • 7 kašika brašna
  • 1 prašak za pecivo

 

Za preliv:

 

  • 500 ml vode
  • 200 g šećera
  • 2 vanilin šećera

 

PATIŠPANJ SE LAKO I BRZO PRAVI foto: Shutterstock

Priprema:

 

Penasto umutite jaja i šećer, pa postepeno dodajte brašno. Lepo promešajte i smesu sipajte u kalup obložen pek papirom. Pecite na 200°C oko 5 minuta, pa smanjite na 180°C i pecite još 30 minuta. Pripremite preliv tako što ćete pomešati vodu, šećer i vanilin šećer. Kuvajte dok ne proključa. Patišpanj ohladite i prelijte sirupom.

 

Bonus video:

Zasladite se slaninom