I kada postite možete spremati ukusno testo, a ove mekike su pravi izbor za doručak ili večeru.
U danima posta biramo recepte bez jaja, mleka i mesa, a ako želite da jedete ukusno i sočno testo, posne mekike su pravi izbor.
Ovaj recept se sprema vrlo jednostavno, a jedino što treba da sačekate jeste da testo nadođe. Testo ne mora da se dodatno premesi, pa i to dodatno olakšava sam proces pripreme.
Možete ih filovati džemom ili posnim kremom, a u slanoj varijanti ajvarom ili humusom sa maslinama.
Sastojci:
- 400 g brašna
- 200 g tople vode
- 2 kašike ulja
- 1 kašika šećera
- kašičica soli
- 20 g svežeg kvasca
Priprema:
- U polovini tople vode rastvorite kvasac i šećer, dodajte 1 supenu kašiku brašna i promešajte. Ostavite na toplom da nadođe.
- U posudi prosejte brašno i dodajte so i ulje. Dodajte nadošao kvasac i promešajte, zamesite meko i glatko testo.
- Uvijte testo u streč foliju i ostavite na toplom da nadođe, da se udvostruči 3-4 puta.
- Na brašnom posutu radnu površinu stavite testo, nemojte ga mesiti ponovo. Razvijte koru debljine 7-8 cm, isecite nožem na kockice ili pravougaonike i pržite u prethodno ugrejanom ulju, na tihoj vatri.
- Gotove mekike poređajte na ubrus da se ocedite višak masti, servirajte tople.
Bonus video
Leskovački uštipci i urnebesa salata
( Glossy, M.R. )