recept za par minuta

Šta da napravite za večeru? Posne mekike spremne za 15 minuta, toliko sočne da se jedu i prazne

I kada postite možete spremati ukusno testo, a ove mekike su pravi izbor za doručak ili večeru.

Sočne i ukusne posne mekikefoto: Shutterstock/GK1982

U danima posta biramo recepte bez jaja, mleka i mesa, a ako želite da jedete ukusno i sočno testo, posne mekike su pravi izbor.

 

Ovaj recept se sprema vrlo jednostavno, a jedino što treba da sačekate jeste da testo nadođe. Testo ne mora da se dodatno premesi, pa i to dodatno olakšava sam proces pripreme.

 

Možete ih filovati džemom ili posnim kremom, a u slanoj varijanti ajvarom ili humusom sa maslinama.

 

 

Sastojci:

 

  • 400 g brašna
  • 200 g tople vode
  • 2 kašike ulja
  • 1 kašika šećera
  • kašičica soli
  • 20 g svežeg kvasca

 

Priprema:

  1. U polovini tople vode rastvorite kvasac i šećer, dodajte 1 supenu kašiku brašna i promešajte. Ostavite na toplom da nadođe.
  2. U posudi prosejte brašno i dodajte so i ulje. Dodajte nadošao kvasac i promešajte, zamesite meko i glatko testo.
  3. Uvijte testo u streč foliju i ostavite na toplom da nadođe, da se udvostruči 3-4 puta.
  4. Na brašnom posutu radnu površinu stavite testo, nemojte ga mesiti ponovo. Razvijte koru debljine 7-8 cm, isecite nožem na kockice ili pravougaonike i pržite u prethodno ugrejanom ulju, na tihoj vatri.
  5. Gotove mekike poređajte na ubrus da se ocedite višak masti, servirajte tople.

Bonus video

Leskovački uštipci i urnebesa salata