vredi probati

Za uži struk i zdravije srce i mozak – bez gladovanja! MIND dijeta je spoj dva najzdravija režima i vrlo je jednostavna

MIND dijetu nije teško slediti jer nije previše restriktivna i nema strog plan ishrane, a stručnjaci su saglasni da pomaže u nizu slučajeva.

Mediteranska ishrana kombinovana s DASH režimom daje MIND dijetu, kombinaciju koja odlično utiče na zdravlje i stasfoto: JeniFoto/Shutterstock

U moru pomodnih dijeta, koje nude brze rezultate, nije lako odabrati najbolju jer su uglavnom vrlo rizične, rigorozne i podrazumevaju mnogo odricanja.


Ovakvi režimi su veoma restriktivni i ne pružaju raznovrsnu ishranu u kojoj su zastupljene sve neophodne hranljive materije, ali među popularnim dijetama je moguće pronaći i zdrave opcije!


Stručnjaci često preporučuju mediteransku ishranu, za koju su brojna istraživanja pokazala da može biti veoma korisna za zdravlje, kao i vrlo popularnu DASH dijetu, koja se preporučuje za povišen holesterol i krvni pritisak.

 

Dobra vest je što je osmišljen način ishrane koji je mešavina ova dva režima – tzv. MIND dijeta – koju zaista vredi probati.

Šta je MIND dijeta?


"MIND" je skraćenica za "Mediterranean-DASH Intervention for Neurodegenerative Delay", odnosno – mediteransko-DASH intervencija za neurodegenerativno odlaganje. Glavni cilj ove ishrane jeste smanjenje rizika od demencije i lošeg zdravlja mozga, a ona predstavlja kombinaciju dveju dijeta koje se smatraju najzdravijima, piše Healthline.

 

Sveže voće i povrće, mahunarke, orašasti plodovi, bobičasto voće... sve to može vam pomoći da uz MIND dijetu budete zadovoljniji svojim zdravljem i izgledom.foto: wavebreakmedia/Shutterstock

Naučnici su želeli da osmisle režim koja poboljšava funkciju mozga, pa su kombinovali namirnice koje se preporučuju u mediteranskoj dijeti i one koje su dopuštene na DASH dijeti, a ono što im je zajedničko jeste da se jede mnogo voća, koje je povezano s boljim zdravljem mozga, što posebno važi za bobičasto.


Ovaj način ishrane može i da smanji oksidativni stres i zapaljenje, kao i štetne amiloid-beta proteine. Uz to je fleksibilan, jer nema strog dnevni ili nedeljni plan, pa možemo da budemo vrlo kreativni s formiranjem jelovnika.


Šta se jede na MIND dijeti?


Trenutno ne postoje jasno utvrđene smernice o tome kako slediti MIND dijetu, a Healthline navodi da možete jesti više od 10 namirnica koje ona preporučuje i manje od pet koje zabranjuje.


Dozvoljena hrana na MIND dijeti:

 

  • zeleno, lisnato povrće
  • sve drugo povrće
  • bobičasto voće
  • orašasti plodovi
  • maslinovo ulje
  • žitarice od punog zrna
  • riba
  • mahunarke
  • živina
  • vino

 

Iako je prvenstveno namenjena očuvanju zdrava mozga i srca, MIND dijeta može vam pomoći da se rešite viška kilograma.foto: Andriy Popov / Panthermedia / Profimedia

Ako ne možete da konzumirate više porcija ove hrane tokom dana, nemojte u potpunosti da odustanete jer istraživanja pokazuju da praćenje MIND dijete i samo umereno može da se poveže s nižim rizikom od Alchajmerove bolesti i kognitivnih oštećenja.

Zabranjena hrana na MIND dijeti:

 

  • puter i margarin
  • sir
  • crveno meso
  • pržena hrana
  • lisnato testo i slatkiši


Istraživanja preporučuju da se unos ovih namirnica ograniči jer one sadrže zasićene masti, za koje je utvrđeno da su povezane s brojnim oboljenjima, ukljujući srčana i Alchajmerovu bolest.


MIND dijeta za mršavljenje


Ovaj način ishrane se pre svega fokusira na zdravlje mozga i srca, ali i te kako može da doprinese gubitka viška kilograma.

 

Mediteranska ishrana kombinovana s DASH režimom daje MIND dijetu, kombinaciju koja odlično utiče na zdravlje i stasfoto: Wavebreak Media LTD / Wavebreak / Profimedia

Budući da ona ne dopušta nezdrave masti i insistira na svežoj hrani i čistim proteinima, za posledicu ima niži unos kalorija, zdraviji jelovnik i izmenjen pristup ishrani, pa uskoro možete primetiti da mršavite i da imate zdravije navike.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Saveti za mršavljenje