recept za sve prilike

Za slavsko predjelo ili bilo koji obrok: Slasni slani rolat s ajvarom i preukusnim kremastim filom

Ako volite slane rolate, ovaj sa ajvarom, krem sirom i krastavčićima je veoma ukusan i pogodan za svaku trpezu.

Slani rolati su odično predjelo u svim varijantama i ukusimafoto: Shutterstock / hsunny

Stiže jesenja sezona slava, a svako predjelo je obogaćeno slanim rolatima.

 

Bilo da birate one klasične sa spanaćem ili nešto drugačije verzije, nećete pogrešiti, a najukusniji rolati s oni u kojima je fil bogat i prosto se zalogaji tope u ustima.

 

Posebno se vole rolati s ajvarom u kori, a ovakav recept će vam se nesumnjivo dopasti!

 

Sastojci:

 

  • 4 jaja
  • 5 kašika brašna
  • 3 kašike ajvara
  • 2 kašike vode
  • 2 kašike ulja
  • kašika kisele pavlake
  • malo soli
  • pola kesice praška za pecivo

 

za fil:

 

  • 100 gr krem sira
  • 150 gr pavlake
  • 200 gr šunke
  • 2 jaja (skuvana)
  • 100 gr kačkavalja/trapista/gaude
  • nekoliko kiselih krastavčića

 

Priprema:

  1. Odvojte belanca, pa ih umutite u čvrst šne. Žumanca umutite i dodajte im ajvar, ulje, malo pavlake i vodu.
  2. Dodajte postepeno sjedinjenoj smesi prosejano brašno i prašak za pecivo, uz neprestano mešanje, posolite i umešajte kašikom ili spatulom belanca.
  3. Koru izlijte u pleh obložen pek-papirom i pecite na 180 stepeni dok ne poprimi zlatnu boju.
  4. Rolat uvijte u pek-papir, ostavite da se ohladi, a onda filujte.
  5. Kuvana jaja, šunku i krastavčiće izrendajte i umešajte u sir i pavlaku. Sjedinite sve.
  6. Odmotanu koru filujte, pa preko stavite rendani trapist, te ponovo urolajte da se ukusi stope. Rolat uvijte u plastičnu foliju i ohladite u frižideru.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

Bonus video

ROLAT OD MLEVENOG MESA I VITAMINSKA SALATA KAKVU NISTE PROBALI! Pogledajte recept za brzu i ukusnu pripremu