Predstavljamo vam najbolji recept za mekanu domaću pogaču koja se jednostavno topi u ustima.
Pogača je jedno od peciva koja imaju dugu istoriju na našim prostorima, pa se za nju vezuju mnogi rituali. Zato nije čudno što postoji bezbroj recepata za domaće pogače, a jedna od omiljenih je nesumnjivo masna pogača.
U prošlosti joj se slast dodavala svinjskom mašću, danas se za to koriste margarin i puter, a u svakoj slučaju joj je teško odoleti ako ste ljubitelj belog brašna.
Masna pogača koju vam danas predstavljamo je neodoljivog ukusa i uz šta god da je servirate biće to božanstven spoj, a čak i bez ičega je nezaboravna.
Najbolji recept za masnu pogaču s margarinom
Sastojci:
- 700 g brašna
- 1 kocka svežeg kvasca
- 1 kašičica šećera
- 1 kašičica soli
- 200 ml vode
- 100 ml mleka + još malo
- 100 ml ulja
- 1 jaje
- 100 g margarina
Priprema
- U mlaku vodu dodajte izmrvljen kvasac i šećer, pa promešati i ostaviti da nadođe.
- U to ubacite mlako mleko, jaje, ulje i dobro promešajte, a zatim malo po malo i uz mešanje sipajte brašno prethodno pomešano sa solju.
- Nakon mešanja varjačom, počnite da mesite rukom sve dok ne dobijete glatko testo, pa pokrijte krpom i ostavite da na toplom mestu naraste sve dok se ne udvostruči.
- Premesite i oblikujte po želji: ređajte kuglice od testa po pouljenoj tepsiji, ispletite pletenice od testa, pa ih ređajte u koncentrične krugove i sl.
- Namažite margarinom celu pogaču i ostavite da odstoji deset minuta, pa pre nego što stavite u rernu premaži mlakim mlekom.
- Pecite u rerni zagrejanoj na 220 stepeni oko 30 minuta, odnosno dok ne dobije finu braon boju.
Kad izvadite pogaču iz rerne, pokrijte je čistom krpom.
BONUS VIDEO
Rašina kuhinja: Ramstek u sosu od lešnika
( Glossy, T.S.R. )