(recept)

Masna pogača tako slasna da može da se jede bez ičega: Pravi se brzo i lako, ne može da ne uspe, a ukus joj je nestvaran

Predstavljamo vam najbolji recept za mekanu domaću pogaču koja se jednostavno topi u ustima.

Izdašna domaća pogača s margarinom (ILUSTRACIJA)foto: GeorgiD / Alamy / Alamy / Profimedia

Pogača je jedno od peciva koja imaju dugu istoriju na našim prostorima, pa se za nju vezuju mnogi rituali. Zato nije čudno što postoji bezbroj recepata za domaće pogače, a jedna od omiljenih je nesumnjivo masna pogača.

 

U prošlosti joj se slast dodavala svinjskom mašću, danas se za to koriste margarin i puter, a u svakoj slučaju joj je teško odoleti ako ste ljubitelj belog brašna.

 

Masna pogača koju vam danas predstavljamo je neodoljivog ukusa i uz šta god da je servirate biće to božanstven spoj, a čak i bez ičega je nezaboravna.

Najbolji recept za masnu pogaču s margarinom

 

Sastojci:

 

  • 700 g brašna
  • 1 kocka svežeg kvasca
  • 1 kašičica šećera
  • 1 kašičica soli
  • 200 ml vode
  • 100 ml mleka + još malo
  • 100 ml ulja
  • 1 jaje
  • 100 g margarina


Priprema

 

  1. U mlaku vodu dodajte izmrvljen kvasac i šećer, pa promešati i ostaviti da nadođe.
  2. U to ubacite mlako mleko, jaje, ulje i dobro promešajte, a zatim malo po malo i uz mešanje sipajte brašno prethodno pomešano sa solju.
  3. Nakon mešanja varjačom, počnite da mesite rukom sve dok ne dobijete glatko testo, pa pokrijte krpom i ostavite da na toplom mestu naraste sve dok se ne udvostruči.
  4. Premesite i oblikujte po želji: ređajte kuglice od testa po pouljenoj tepsiji, ispletite pletenice od testa, pa ih ređajte u koncentrične krugove i sl.
  5. Namažite margarinom celu pogaču i ostavite da odstoji deset minuta, pa pre nego što stavite u rernu premaži mlakim mlekom.
  6. Pecite u rerni zagrejanoj na 220 stepeni oko 30 minuta, odnosno dok ne dobije finu braon boju.


Kad izvadite pogaču iz rerne, pokrijte je čistom krpom.

 

BONUS VIDEO

Rašina kuhinja: Ramstek u sosu od lešnika