Uz ove sastojke, pravljenje domaćih peciva postaje brže, jednostavnije i jednako ukusno kao sa kvascem
Kada pravimo domaće testo za hleb, kiflice ili uštipke, često nailazimo na jedan uobičajen problem – dugo čekanje da testo naraste.
Osim toga, mnogi ne vole da koriste kvasac ili ga izbegavaju zbog različitih razloga. Dobra vest je da kvasac nije neophodan za postizanje savršeno vazdušastog i mekanog testa.
Postoje dva sjajna sastojka koja mogu u potpunosti zameniti kvasac i učiniti vaše testo bogatim i laganim, bez dugotrajnog čekanja.
Kada kombinujete kvasac, brašno i vodu, šećeri se oslobađaju i konzumiraju od strane kvasca, koji zauzvrat oslobađa ugljen-dioksid, koji je upravo i odgovoran za podizanje hleba.
Slično oslobađanje ugljen-dioksida možete stvoriti i bez upotrebe kvasca, tako što ćete sodu bikarbonu kombinovati sa kiselinom, kao što je npr. limunov sok.
Soda bikarbona u kombinaciji sa kiselim mlekom ili limunovim sokom stvara hemijsku reakciju koja testu daje savršenu mekoću i prozračnost, bez čekanja da se testo diže.
Ako želite da uspešno zamenite kvasac koji je naveden u receptu, samo treba da dodate odgovarajuću količinu sode bikarbone i kiseline da bi testo naraslo. Kao kiselinu možete koristiti limunov sok, mlaćenicu ili mleko u kombinaciji sa jednakim delom sirćeta.
Priprema:
-
Dodajte sve sastojke prema receptu.
-
Zatim dodajte jednake delove sode bikarbone i limunovog soka kako biste izjednačili količinu kvasca koja je navedena u receptu. Na primer, ako recept zahteva jednu kašičicu kvasca, potrebno je da dodate pola kašičice sode bikarbone i pola kašičice limunovog soka.
- Mlaćenica ili mešavina mleka i sirćeta od 50-50 takođe se mogu koristiti umesto limunovog soka.
- Pecite kao i obično. Testu nije potrebno uobičajeno vreme dizanja (ili očvršćavanja) kada koristite ovu zamenu. U stvari, da bi reakcija pravilno funkcionisala, važno je da svoje testo stavite u rernu čim dodate ove poslednje sastojke.
* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.
BONUS VIDEO
Kako da testo brže naraste