jednostavan trik

Domaće testo i bez upotrebe kvasca može da naraste lako & brzo, a dovoljna su samo 2 sastojka koja sigurno već imate

Uz ove sastojke, pravljenje domaćih peciva postaje brže, jednostavnije i jednako ukusno kao sa kvascem

Kako da vam testo naraste brzo i bez upotrebe kvasca?foto: ch_ch/Shutterstock

Kada pravimo domaće testo za hleb, kiflice ili uštipke, često nailazimo na jedan uobičajen problem – dugo čekanje da testo naraste.

 

Osim toga, mnogi ne vole da koriste kvasac ili ga izbegavaju zbog različitih razloga. Dobra vest je da kvasac nije neophodan za postizanje savršeno vazdušastog i mekanog testa.

 

Postoje dva sjajna sastojka koja mogu u potpunosti zameniti kvasac i učiniti vaše testo bogatim i laganim, bez dugotrajnog čekanja.

 

Kada kombinujete kvasac, brašno i vodu, šećeri se oslobađaju i konzumiraju od strane kvasca, koji zauzvrat oslobađa ugljen-dioksid, koji je upravo i odgovoran za podizanje hleba.

 

Slično oslobađanje ugljen-dioksida možete stvoriti i bez upotrebe kvasca, tako što ćete sodu bikarbonu kombinovati sa kiselinom, kao što je npr. limunov sok.

 

Soda bikarbona u kombinaciji sa kiselim mlekom ili limunovim sokom stvara hemijsku reakciju koja testu daje savršenu mekoću i prozračnost, bez čekanja da se testo diže.

 

Ako želite da uspešno zamenite kvasac koji je naveden u receptu, samo treba da dodate odgovarajuću količinu sode bikarbone i kiseline da bi testo naraslo. Kao kiselinu možete koristiti limunov sok, mlaćenicu ili mleko u kombinaciji sa jednakim delom sirćeta.

 

Uz pomoć ovog trika skratićete svoje vreme u provedeno u kuhinji!foto: Shutterstock / A. Zhuravleva

Priprema:

  1. Dodajte sve sastojke prema receptu.

  2. Zatim dodajte jednake delove sode bikarbone i limunovog soka kako biste izjednačili količinu kvasca koja je navedena u receptu. Na primer, ako recept zahteva jednu kašičicu kvasca, potrebno je da dodate pola kašičice sode bikarbone i pola kašičice limunovog soka.

  3. Mlaćenica ili mešavina mleka i sirćeta od 50-50 takođe se mogu koristiti umesto limunovog soka.
  4. Pecite kao i obično. Testu nije potrebno uobičajeno vreme dizanja (ili očvršćavanja) kada koristite ovu zamenu. U stvari, da bi reakcija pravilno funkcionisala, važno je da svoje testo stavite u rernu čim dodate ove poslednje sastojke.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Kako da testo brže naraste